вівторок, 08 квітня 2008 17:12

Марія Кулакова живе без опалення, води та світла

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Хмельничанка Марія Кулакова з онуком Сашком на кухні в квартирі по вулиці Івана Франка, де колись були конюшні. Донька Оксана відмовилася фотографуватися. Вони показують, як від сирості поцвіли стіни на кухні. Не мають газу, води та світла. Плиту і пральн
Хмельничанка Марія Кулакова з онуком Сашком на кухні в квартирі по вулиці Івана Франка, де колись були конюшні. Донька Оксана відмовилася фотографуватися. Вони показують, як від сирості поцвіли стіни на кухні. Не мають газу, води та світла. Плиту і пральн

Удова із Хмельницького 48-річна Марія Кулакова мешкає з психічно хворою донькою Оксаною, 27 років, та 6-річним онуком Сашком. Їхня квартира у зведеному позаминулого століття будинку на вул. Івана Франка. Колись тут була конюшня.

На кухні в кутку стирчить відрізана труба водогону. Дерев"яна підлога прогнила. Стіни вкрив грибок. На ліжку сидить одягнутий у теплу куртку Сашко. Фломастерами розмальовує літак. Бабуся не знає батька хлопця. Після чергового лікування у психлікарні Оксана повернулася додому вагітною.

— Опалення відключили ще в 1997-му, — каже інвалід Марія Кулакова. — Воду — за борги у 2005-му. З 12 лютого ми сидимо без світла, бо через сирість не раз коротке замикання було.

11 років тому Марія та її чоловік Федір отруїлися чадним газом через несправний димохід. Чоловік помер. Жінка отримала ІІ групу інвалідності.

— А газ від грубки та плитки відключили відразу після отруєння. Грубу в кімнаті демонтували, — веде далі Кулакова.

Узимку Марія та Оксана грілися пляшками з теплою водою. Її донька набирала в знайомої. Там само готувала їжу.

— У жовтні 1998-го газ підключили, — згадує жінка. — Але розмерзлися труби й у кухні був потоп. Вода стояла вісім місяців. Почала гнити підлога. Газ відключили знову.


Кулакова використовує хвору доньку й онука, щоб отримати квартиру. Так уважають на підприємстві "Хмельницькгаз". Мовляв, жінка не дає полагодити труби й підключити газ.

— Ну що я зроблю, — розводить руками начальник ЖЕКу N5 Володимир Боярчук, — Вона пише скарги, а потім не відкриває двері. Нашого слюсаря не пустила. Я думаю, вона хоче отримати квартиру.

Сімейний дохід Кулакових 940 грн: пенсії Марії та доньки і 40 грн державних грошей на Сашка.

— Я не довіряю місцевій владі, — зауважує Кулакова. — Чоловік стояв на квартирній черзі, а її вкрали. Саша народився здоровим, а в цих умовах постійно хворіє. Візьму онука й поїду до президента. Хай би хоч один чиновник тиждень пожив зі своїми дітьми в цій трущобі.

Зараз ви читаєте новину «Марія Кулакова живе без опалення, води та світла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі