середа, 14 листопада 2007 07:07

Малі господарства сіятимуть менше буряків

На Вінниччині завершують збирати цукровий буряк. Зі 102 тис. га залишилося ще 3 тис. Валерій Темрєнко, директор господарства "Колос" Тростянецького району на Вінниччині, каже, наступного року буряки сіяти буде невигідно.

— Нині наш капустянський завод має свої буряки. Мої ж він не приймає. Що мав під боком продати, то мушу везти далі. То хіба мені це вигідно? — обурюється директор. — Лучче посію ріпак чи соняшник, вони хоч дорожчі, але збут на них хороший.

На 50 га менше буряків посіють весною в селі Радівка Калинівського району. Цього року вони теж скоротили посіви в порівняні з минулим.

— Бардак із цими буряками. Великі затрати несем, а віддачі немає. З нами завод розраховується цукром. А ми ще торішній цукор не збули, — скаржиться директор господарства "Радівське" Анатолій Пачевський.

Пачевський планує посіяти кукурудзу, ячмінь та ріпак.

— У нас є тварини, будуть для них корма. Та й культури ці більш прибуткові, — каже він.

Голова господарства "Слобідське", що в Шаргородському районі Вінниччини, Володимир Вакуляк цього року посіяв 150 га буряків. Наступного року площу під них не зменшить. Буряк здає барському цукрозаводу.

Продовольча компанія "Поділля" обробляє 45 тис. га землі у Крижопільському, Ямпільському та Томашпільському районах. 60%  засівають буряками. Мають свій цукрозавод.

— Ми самі забезпечуємо себе буряками. Не купуємо ні в кого. Нам краще посіяти і самим переробити їх на цукор, — говорить гендиректор "Поділля" Олександр Войтенко.

Буряки вигідно сіяти лише на великих площах.

— Малі площі й дешеві технології не дають прибутку, — каже він.

Зараз ви читаєте новину «Малі господарства сіятимуть менше буряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі