четвер, 22 жовтня 2009 17:37

Лідери росту популярності серед нових політиків

Дослідження соціологів свідчать про зростання зневіри населення в більшості політиків. Понад третина людей іще не визначилися щодо уподобань. У такій ситуації зростають шанси на успіх у представників "нової хвилі". А там саме точиться серйозна боротьба за лідерство між Арсенієм Яценюком та Сергієм Тігіпком.

Наприкінці вересня Центр соціальних технологій "Соціополіс" підсумував дослідження на тему "Електоральна ситуація в містах України з населенням більше 100 тисяч людей". Було опитано понад 2400 українців.

Опитування засвідчило, що з наближенням виборів зростає електоральна активність населення. Так, від початку серпня до кінця вересня прогнозна кількість українців, готових голосувати, зросла із 70,3% до 79,4%. Можна стверджувати, що криза помітно активізувала наших співвітчизників.

Щодо лідерів президентських перегонів, то перша трійка залишається поки що незмінною. Звертає на себе увагу несподіване зниження рейтингу Арсенія Яценюка — з 10% на початку серпня до 8,2% у вересні. Водночас стійким зростанням кількості прихильників вирізняється Сергій Тігіпко: якщо на початку серпня його рейтинг не перевищував 1,9%, то у вересні він становив 4,8%.

Якщо проаналізувати затребуваність нових політиків, то загалом до цієї категорії міське населення України ставиться з пересторогою (71%). Утім, на цьому тлі помітно вирізняються за ресурсом потенційної електоральної підтримки Арсеній Яценюк та Сергій Тігіпко (12% та 8,2% відповідно).

Фактичними фаворитами серед нових політиків є Арсеній Яценюк та Сергій Тігіпко.

За останні два місяці рівень підтримки Яценюка поступово знижувався (з 13,7% до 11,9%). Тігіпка, навпаки, збільшувався (з 4,2% до 8,2%). Політологи пов"язують це зі зростанням негативного ставлення суспільства до представників нинішньої влади та грамотною кампанією кандидата. Якщо така тенденція збережеться й надалі, то Яценюк ризикує втратити монополію на лідерські позиції серед політиків нової генерації.

Цікаво, що коли загалом до нових політиків українці ставляться з пересторогою, то більшість нинішніх викликає у людей роздратування. Абсолютний лідер електоральних антипатій — Віктор Ющенко (42,6%). Саме він увібрав усе розчарування через несправджені надії 2004 року. За ним у рейтингу антипатій ідуть Віктор Янукович та Юлія Тимошенко — 25,7% і 22,8%. Таким чином, можна вже зараз стверджувати, що в разі перемоги котрогось із рейтинг-фаворитів (Януковича або Тимошенко) в суспільстві збережеться розкол, оскільки не менше 20–25% громадян отримають президента, до якого відчувають антипатію.

На тлі загального уявлення про те, що немає гідних "нових" політиків, яких би жителі міст хотіли бачити учасниками виборчих перегонів, вигідно вирізняються три кандидатури: Арсеній Яценюк, Сергій Тігіпко й Анатолій Гриценко. Наближення виборів дає їм ряд переваг. Рівень неприйняття їх суспільством невисокий, тоді як антирейтинги фаворитів тільки зростатимуть у міру того, як триватиме передвиборна боротьба. Очікуване погіршення соціально-економічної ситуації в країні призведе до подальшого послаблення підтримки як голови уряду, так і лідера опозиції. Крім того, на думку політологів, численна категорія тих, хто ще не визначився, ближче до виборів поповнить електорат переважно "нових" політиків. Таким чином, сьогодні особливого значення набуває конкуренція за лідерство серед "нових", котра розгорнеться між Яценюком та Тігіпком. Поки що лідирує Яценюк, але його рейтинг завмер, а показники Тігіпка стрімко зростають.

Зараз ви читаєте новину «Лідери росту популярності серед нових політиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі