четвер, 28 січня 2010 18:11

"Гроші та дорогоцінності всі зберігають в однакових місцях"

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Сергій Сокиран: ”Злочинці, які вживають наркотики, обирають квартири на нижніх поверхах”
Сергій Сокиран: ”Злочинці, які вживають наркотики, обирають квартири на нижніх поверхах”

— 25 січня пограбували квартиру на вулиці Червоноармійській, — розповідає Сергій Сокиран, 35 років, начальник Замостянського райвідділу міліції Вінниці.

— Злодій застосував альпіністське спорядження. Бо на четвертий поверх багатоповерхівки він із неба не міг впасти. Пробрався через вікно в під"їзді, яке розміщене за два метри від балкона. Це ризиковано було б зробити без підстраховки. На балконі виявили сліди від чоловічого взуття. Вони залишилися і на снігу. Судячи з усього, він був сам. Вийшов через вхідні двері квартири. У коридорі знайшов ключі від них. Це сталося близько другої ночі. 80-річна жителька будинку чула, як розбили вікно. У квартирі порпалися до початку четвертої ранку. Але жінка літня, не звернула на це уваги. Злодій усе ретельно підрахував. У цю ніч господиня з дитиною поїхала до родичів, чоловік чергував на автозаправці. Крадій виніс 2 тисячі гривень і золоті прикраси.

За яким принципом злочинці обирають об"єкти для крадіжок?

— Перше, на що дивляться сучасні злодії — на нові пластикові вікна та броньовані двері. За їхньою психологією, у таких квартирах люди живуть добре. Зламують серцевини замків. Забирають гроші, прикраси. Те, що не важке і не впадає в око. Нещодавно в нумізмата викрали коштовні монети. Злочинці, які вживають наркотики, обирають квартири на нижніх поверхах. Залазять через вікна. Виносять усе — телевізори, комп"ютери. Останнім часом крадії почали одягатись охайно, навіть чинно. На перший погляд, можна подумати, що це людина при серйозній посаді.

Як уберегтися від крадіжки?

— Злодії прекрасно знають, де люди ховають гроші та дорогоцінності. Усі зберігають їх в однакових місцях. Люди похилого віку — у шафах, під матрацом та в білизні. Молоді — у вазах, шкатулках, фотоальбомах, книжках. Аби зберегти своє майно, раджу користуватися послугами Державної служби охорони. Ставити квартиру на цілодобову сигналізацію. Працівники реагують за лічені хвилини. Але треба бути уважним. Вчасно знімати з охорони. Був казусний випадок, коли один із керівників міліції Вінниці забув зателефонувати. Приїхали хлопці з автоматами і закрутили йому руки.

Коли найчастіше обкрадають квартири?

— У період відпусток улітку. Обирають ранок або пізній вечір. На зимові свята практично не фіксуємо квартирних крадіжок. Хоча люди їздять надовго в гості. Узимку найчастіше злодії переключаються на дачні будинки. 2009 року у Вінниці скоїли 312 квартирних крадіжок. Із початку цього року вже 14.

Зараз ви читаєте новину «"Гроші та дорогоцінності всі зберігають в однакових місцях"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі