понеділок, 05 грудня 2011 05:00

Гектар землі коштуватиме п'ять тисяч гривень

"По телевізору чула, що пройшов аукціон у Липовецькому районі — продавали землі у селах Брицькому і Вахнівці. Невже почався вже продаж? Яка її вартість? Ми з чоловіком і його братом маємо невелике фермерське господарство. Може, й собі купимо".

Запитує Марія Одарченко з міста Бар

— Ідеться не про продаж землі, а про передачу в оренду на п'ять років із можливістю продовжити договір оренди, — пояснює 35-річний Олександр Королюк. Він начальник відділу оцінки та ринку землі обласного управління земельних ресурсів. — На території області є 40 тисяч гектарів пустуючої землі. Найбільше права на оренду продали у Гайсинському районі — понад 20 земельних ділянок на 307 тисяч гривень. Мало ділянок купили в Піщанському і Мурованокуриловецькому районах. Загалом в області здали в оренду 586 гектарів землі за 518 тисяч гривень.

Із січня 2012 року вступає в дію закон "Про ринок земель", який дозволить її продаж. Прогнозують, що на Вінниччині гектар коштуватиме близько 5 тисяч гривень. Але може бути навіть менше, бо попиту замало, а пропозицій багато. Найдорожчими будуть земельні ділянки вздовж трас. Особливо якщо змінити їх цільове призначення, там можна будувати заправки, котеджі, готелі. Більша ціна буде на земельні ділянки, що біля населених пунктів, міст. Також вартість залежить від родючості ґрунтів. У цьому сенсі найпривабливішими будуть землі Ямпільського, Тиврівського районів. Найменш родючі — в Літинському, Барському і Мурованокуриловецькому.

Зараз ви читаєте новину «Гектар землі коштуватиме п'ять тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі