пʼятниця, 20 листопада 2009 13:48

Епідемія стала часом неконтрольованого витрачання бюджетних коштів

4 листопада прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко повідомила, що має намір дозволити головам облдержадміністрацій і мерам міст закуповувати без тендерів лікарські засоби для боротьби з епідемією грипу і ОРВІ. Рішення суперечливе. З одного боку, з епідемією треба боротися оперативно, без бюрократії і зволікань. З іншого, гроші можна витрачати тільки тоді, коли відомо, на що їх витрачати.

Ніхто не знає або не оприлюднює, скільки й куди треба витратити грошей. Нема чітких підрахунків, яку кількість медикаментів треба закуповувати. Враховуючи безконтрольність процесу, завжди є простір для нецільових розтрат коштів, відкатів, відмивання та інших махінацій. Є низка фактів, що вказують на них.

30 жовтня. У перший день, коли країна дізналась про епідемію, Кабмін вирішив витратити, за різними даними, від 100 млн грн до 3 млрд грн.

2 листопада. Міністр закордонних справ Петро Порошенко повідомив, що угода із закупівлі ліків "Таміфлю" між урядом України й швейцарською фірмою "Ф.Хоффманн-Ля Рош Лтд" укладена без посередників. Це дозволило зекономити 140 млн грн. Сума закупки не розголошується. Її можна підсумувати з розрахунку 67 грн за упаковку. Але обсяг партії не відомий.

2 листопада. Івано-Франківськ виділив із резервного фонду міського бюджету понад 100 тис грн на боротьбу з грипом і ГРВІ. Процедура витрат невідома.

2 листопада. Уряд виявив намір додатково закупити 700 тис. доз препарату "Таміфлю" у швейцарського виробника за ціною 67 грн за упаковку.

3 листопада. Верховна Рада виділила з держбюджету 1 млрд грн на боротьбу з епідемією. Законопроект був поданий урядом. Пізніше стало відомо, що цей мільярд беруть із 9,8 млд грн передбачених на Євро-2012.

Вакцинація – окреме, тонке питання. Це завжди величезні кошти і масовість

3 листопада. Уряд веде переговори з Індією про закупівлю антибіотиків широкого спектру дії. За які гроші, на яку суму, що закуповувати? Деталі невідомі.

4 листопада. Прем"єр доручила Мінфіну невідкладно перерахувати кошти на боротьбу з епідемією грипу та ОРВІ в усі області України, не залежно від кількості хворих. Не зрозуміло, на яких підставах видано таке розпорядження, і яким фінансовим планом керується Тимошенко.

У той же день міністр охорони здоров"я Василь Князевич повідомив, що його міністерство вивчає доцільність початку вакцинації в країні проти віруса A/H1N1:

- Моя думка: робити щеплення необхідно проти сезонного грипу, а після вивчення – також вакцинувати проти каліфорнійського. Іншого варіанту в нас немає…

Вакцинація – окреме, тонке питання. По-перше, це завжди величезні кошти і масовість, яка гарантує надприбутки. По-друге, завжди неточність обліку, особливо враховуючи український безлад. По-третє, від чого будемо вакцинувати? Дані про епідемію найсуперечливіші. По-четверте, слово "вакцинація" має на думці "обов"язкова". Варто визначитись, яким чином це буде реалізовано. Багато громадян можуть просто відмовитись від щеплення через недовіру до влади та медицини.

Зараз ви читаєте новину «Епідемія стала часом неконтрольованого витрачання бюджетних коштів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі