четвер, 24 лютого 2011 18:32

Енергозатратні котельні законсервували

Автор: фото: Тетяна Сарахан
  Оператор вінницької котельні по вулиці Карла Маркса Михайло Чапський (ліворуч) з колегою Григорієм Ратовим знімають показники навантаження котла. Це  найсучасніша котельня Вінниці
Оператор вінницької котельні по вулиці Карла Маркса Михайло Чапський (ліворуч) з колегою Григорієм Ратовим знімають показники навантаження котла. Це найсучасніша котельня Вінниці

У Вінниці закрили чотири котельні. Їх визнали енергозатратними. Будинки, які вони опалювали, перевели на енергоощадні котельні.

— У місті 39 енергозатратних котелень, — каже Олексій Пидоченко, заступник начальника міського управління енергетики. — В лютому закрили котельні на вулиці Київській, Бевза, Некрасова, Ленінградькій. Реорганізували стару котельню у школі номер 7. Головна причина — застаріле обладнання. Там стояли радянські котли, які мають коефіцієнт корисної дії 70 відсотків. Протягом року плануємо закрити ще кілька.

Котельню на вул. Пирогова, 144 перебудували. Замість старих котлів установили німецькі з коефіцієнтом корисної дії 96%. На обладнання з міського бюджету виділили 3 млн грн.

— Раніше в нас було дуже холодно, бо опалювали від котельні, яка знаходилася у мікрорайоні Вишенька. Під землею від неї йшло майже кілометр труб. Доки вода доходила до нас, ставала холодною. А за тепло приходилося платити по 7 гривень за "квадрат", — розповідає 46-річна Галина Коваль з будинку на вул. Пирогова 142. — Усі возмущалися. У нашій вугловій спальні ніколи не було вище 15 градусів. А як мороз ударить, то 12. Спали під двома одіялами. Ходила у хаті в тілогрєйці. Тепер і за тепло платимо менше, у квартирах суттєво потепліло. В жеку сказали, що нова котельня використовує менше газу і розташована поблизу дому.

Для економії газу також обіцяють поновити видачу дозволів на встановлення індивідуального опалення у помешканнях. Зараз їх дають лише тим будинкам, у яких понад 60% квартир перейшли на індивідуальне опалення.

Зараз ви читаєте новину «Енергозатратні котельні законсервували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі