пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Енергію вітру використовують для опалення спортзалу

У селі Северинівка Жмеринського району Вінниччини у жовтні встановлять вітрильну, біогазову та біодизельну установки. Вінницька громадська організація "Ініціатива" виграла грант Фонду Східної Європи на застосування альтернативних джерел енергії на 187 тис. грн. Для опалення дитячого садка використають біогазову установку.

— Її виготовляє тиврівське підприємство "Кобза", — розповідає голова "Ініціативи" Олег Левченко, 36 років. — Ця компактна фермерська установка виробляє біогаз із відходів тваринництва та інших біологічних решток. Вихід — 7,5 кубів протягом доби. Цього достатньо для опалення невеликих приміщень і утримання кількох газових плит.

Також у селі планують встановити вітроелектрогенератор та вітроводопідйомник. За його допомогою можна підняти воду на висоту до 28 м.

Вітроелектрогенератор використають для освітлення та опалення спортзалу. Електроенергію генеруватимуть і зберігатимуть в  акумуляторах.

Компактну біодизельну установку для експлуатації тракторів та важкої техніки розробляють Вінницький технічний університет і підприємство "Кастор".

— Біогазова та біодизельна установки коштують по 55 тис. грн, вітряки — 23–26.

Крім Северинівки, гранти отримали Бахчисарайський район Криму, міста Славутич Київщини та Вознесенськ Миколаївщини, кілька районів Львівщини та Харківська область.

Зараз ви читаєте новину «Енергію вітру використовують для опалення спортзалу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі