вівторок, 02 вересня 2008 18:59

Емілія Шкварук 53 роки живе у землянці

Автор: фото: Андрій СНІГУР
  Емілія Шкварук із міста Шаргород біля своєї хати-землянки по вул. Гоголя, 3. Це житло звела її мати
Емілія Шкварук із міста Шаргород біля своєї хати-землянки по вул. Гоголя, 3. Це житло звела її мати

64-річна Емілія Шкварук із міста Шаргород на Вінниччині 53 роки живе у хаті-землянці по вул. Гоголя, 3. Її у пагорбі викопала 1951-го мати Людвіга Іванівна.

— Мама усе по наймах ходила, по квартирах, — розповідає Шкварук. — Хата стара розвалилася. А потім тут вирішила осісти. Я саме в перший клас мала йти, — жінка відчиняє двері веранди. — Це вже сама добудувала, щоб зимою було тепліше. Та й картопельку тепер є де зберігати.

У землянці 3х3 м прохолодно. Стеля невисока, метри два. Побілена глиною грубка чорна від кіптяви. У кімнаті стіл, шафа, ліжко та кілька стільців. Над ліжком килим, образи. Під ногами — гола долівка. Електрики у землянці нема.

— Через те влітку і продуктів багато не купляю. Тримати немає де, — веде далі Шкварук. — Увечері при свічці сидю. А гріюся "українським газом", — сміється, — хмизом. Так одного разу якийсь чоловік пожартував, коли я в лісі дровечки збирала.

Жінка закінчила Чернігівський юридичний технікум. Має 29 років стажу державного службовця. Працювала у соцзабезі фахівцем із призначення пенсій.

— Заробила 997 гривень пенсії і ще 47 гривень отримую як дитина війни. Порахувала, то вийшло, що мені недоплачують щомісяця майже 230 гривень. Відправила листа до Києва. Його спустили на район, а тут ніхто толком нічого не пояснює, — каже.

Пенсіонерка звикла до землянки.

— Стара вже вона, — зітхає. — Як працювала у совбесі, давали квартиру, та таку... На четвертому поверсі, недостроєну, зі стелі капало, крани текли, без опалення. Відмовилася. Уже тут зостануся. От тільки щоб допомогли трохи. У 2000 році латала дах за 400 гривень.

Має радіоприймач.

— А що робити? Радіо послухала, помолилася та й лягаю спати, — жінка ходить до костелу. — Улітку веселіше, город є.

Показує чотири сотки.

— У мене тут і картопелька, і капустка своя. От тільки стало заливати город знизу, — бідкається. — Тут ставок поруч, а орендар, що його тримає, по осені та весні заставки не вибиває. Підтоплює. Того року картопля геть чисто погнила. Залило небагато, але мені кожен сантиметр дорогий.

Емілія Шкварук була одружена із вінничанином Миколою Корпенком. За три місяці розлучилися. Дітей немає.

Зараз ви читаєте новину «Емілія Шкварук 53 роки живе у землянці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі