четвер, 05 серпня 2010 17:14

Дітей вчитимуть працювати у колективі

Автор: фото з архіву Андрія Лисака
  Андрій Лисак: ”Якщо комісія дасть висновок, що дитина фізіологічно не готова до школи, її повинні  знову взяти у садочок”
Андрій Лисак: ”Якщо комісія дасть висновок, що дитина фізіологічно не готова до школи, її повинні знову взяти у садочок”

Читачки "ГПУ", які мають дітей 5-річного віку, попросили роз"яснити нововведення. На запитання відповідає 41-річний Андрій Лисак, заступник начальника обласного управління освіти.

Чула, що до школи дитина повинна вміти читати і писати. Є якась норма знаків для першокласників?

Інна Павленко, 28 років, Хмільник.


— Читати і писати дитину мають вчити у школі. Відповідно нормативів ніяких нема. У Вінниці є кілька шкіл, які перевіряють готовність дітей до школи так званою співбесідою. Це школи N17, 7 та 1. Така співбесіда спрямована на те, щоб перевірити, чи готова дитина до вивчення певних наук. Її проводять у присутності психологів і батьків. В усіх інших школах до першого класу повинні взяти дітей, яким на 1 вересня виповнилося повних 6 років.


Моїй дитині цього року виповнилося 5 років. Удома з нею займається бабуся. Якщо я не віддам її до дитсадка, наступного року не візьмуть до школи?

Олена Шевчук, 30 років, Вінниця.


— Поки що незрозуміло, що буде з дітьми, які займалися вдома. Цього року у школу візьмемо усіх 6-річок. Як буде з наступного, невідомо. Організація дошкільної освіти покладена не на батьків, а на органи місцевого самоврядування. Навчання 5-річок дозволили у групах короткотривалого перебування, наприклад по 2–3 години. Зранку у клас прийшли першачки, а після обіду там займаються 5-річки. Там, де немає ні садочків, ні шкіл, місцеві керівники повинні організовувати індивідуальні групи із навчанням на дому.


Донька цього року йде до дитсадка, їй 5 років. Чи потрібно купувати якісь підручники? Чому їх там вчитимуть?

Ангеліна Стеценко, 27 років, Вінниця.


— Насамперед дітей вчитимуть працювати у колективі. Навчальних програм для цього віку поки що нема. Зараз в управлінні освіти працюють над їх розробкою. Зошитів і книжок у садочок купувати не потрібно.


Моєму синові виповнюється 6 років у серпні. Але останній рік він хворів і я вважаю, що не готовий іти до школи. У дитсадок нас брати не хочуть. Кажуть, що по віку не положено. Чи можу я віддати сина до школи на наступний рік?

Юлія Мирончак, 27 років, Жмеринка.

— За законом про освіту усі 6-річні діти повинні йти до школи. Але якщо дитина, на думку батьків, фізіологічно не готова, термін можна перенести. Для цього батьки повинні звернутися у школу. І разом з лікарями і психологом визначити ступінь готовності дитини. Якщо комісія зробить висновок, що вона до школи фізіологічно не готова, її повинні знову взяти у садочок.


У нас немає усіх щеплень, через це відмовляються приймати до школи. Невже необхідно до 1-го вересня зробити одразу усі прививки?

Марина Сеньківська, 33 роки, Вінниця.


— Дитина, яка перебуває у колективі, має пройти медичні щеплення. Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров"я, діти, які не отримали щеплень, не можуть бути зарахованими до школи. Звісно, що до вересня робити одразу всі щеплення не потрібно, але можна поговорити із медперсоналом й узгодити календар щеплень. Найбільше відмов зараз на пробу Манту. Якщо батьки не хочуть робити пробу, можна пройти флюорографію.

Зараз ви читаєте новину «Дітей вчитимуть працювати у колективі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі