пʼятниця, 22 червня 2007 07:04

Депутат райради Лідія Пономаренко зайнялася сільським туризмом

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  На ґанку свого будинку в селі Наддністрянське Мурованокуриловецького району депутат райради Лідія Пономаренко (крайня справа). На сходах сидить її 9-річна донька Світлана, за нею стоїть старша дочка Таня, 16 років. Присіла — Лідина племінниця. З дверей ви
На ґанку свого будинку в селі Наддністрянське Мурованокуриловецького району депутат райради Лідія Пономаренко (крайня справа). На сходах сидить її 9-річна донька Світлана, за нею стоїть старша дочка Таня, 16 років. Присіла — Лідина племінниця. З дверей ви

Першою в області свою хату перетворила в маленький готель для туристів учителька математики з Бара Оксана Бас, 36 років. 2003 року жінка зареєструвала організацію сприяння розвитку сільського зеленого туризму, до якої зараз входить 30 сімей із Вінниччини.

— Сиділа дома пила чай, і якраз по телевізору про зелений туризм розказували, — згадує Оксана. — Зателефонувала за номером на екрані, так все і почалося.

Оксана віддала свою квартиру в центрі Бара сестрі, а сама з чоловіком Василем та донькою переїхала до батьків на окраїну міста. Будинок у Оксани двоповерховий на шість кімнат. Для туристів — одна кімната та окрема їдальня, прикрашена лікарськими травами, рушниками, глечиками. Для гостей господиня радить поставити зручне ліжко і зробити туалет в хаті. І не робити євроремонту.

— Старі речі мають бути на почесному місці! Лави під стінами, ікони, глечики, — запевняє Оксана. — Кухня простора, їжа селянська — коржі з маком, вареники. На подвір"ї треба, щоб були альтанки, лавки.

Першими клієнтами Оксани були дві дівчини з Києва. За літо 2004 року до неї приїхали 25 постояльців. Наступного — 70. Цього року вже було 40 гостей.

— Із клієнтами зв"язуємося через інтернет-сторінку нашої організації, — розказує Оксана. — Там є фотографії з краєвидами місцевості, будинки господарів.

Найдовше в Оксани гостювали поляки — два тижні. Одна постійна клієнтка приїздить тричі на рік.

— Евелін працює особистим секретарем посла Бельгії, — хвалиться. — Для європейців відпочинок тут — душевне задоволення. Американці ставляться до цього практично — цікавляться, як хліб печуть, городи саджають.

За добу проживання і триразового харчування на Вінниччині з туриста просять 45–100 грн.

— У мене від 75 гривень, — каже Бас. — Якщо хочуть ще й на конях покататися, тоді 100 гривень. Можемо для екскурсії взяти краєзнавця за 25 гривень у день.

За порадою Оксани Бас зеленим туризмом зайнялася депутат райради, вчителька німецької мови 39-річна Лідія Пономаренко з села Наддністрянське Мурованокуриловецького району. У неї великий дім і господарство.

— Мені ця справа близька, бо до нас частенько приїздять друзі з Вінниці та Києва. Якось із 40 осіб зібралося, — каже вона. — У нас кімнати великі, — показує на одноповерховий будинок. — Поруч Дністер, гори. Чому людям не подивитися на цю красу? Чоловік із братом під гітару співають тисячу пісень! А ще уха є... Меду свіжого можна поїсти. Своя невеличка пасіка.

Цього року вже було 40 гостей

Чоловік Ліди Василь — підприємець, тримає в селі магазин. Спочатку казав, що зелений туризм — справа нереальна, але не протестував. Маму підтримали доньки-школярки 16-річна Тетяна, 9-річна Світлана та син Іван.

— Є у нас печера, де колись фосфорити добували, а зараз басейни з кришталевою водою, — хвалиться донька Таня. — У сусідніх селах Галайківський, Сокирянівський і Лядівський монастирі. Грибів білих, що косити можна.

Пономаренки здають одну кімнату. Готують ще дві. Коли гостей буде більше, переселяться до родичів поруч. Потім куплять ще дві хати. Одну для — туристів, другу — під приватний музей старовини.

— Рік тому померла сусідка, залишилася хата із солом"яним дахом. У ній топилося "почорному" — дим через солому виходив, — розповідає Лідія. — Таких хат уже не залишилося.

За рік в Лідії побували вісім туристів.

— Приїздили на 2–3 дні, напевно, на розвідку, — каже жінка. — Наша задача — менше говорити, у чужі справи не лізти.

Коронна страва Пономаренків — відбивні з грибів.

— О, це супер! Гості дивуються, як це м"ясо виходить кругленьким. Думають, що шматочками вирізаємо, — каже Ліда.

— У меню завжди додаю страви з м"яса. Це — закон, — запевняє. — Якщо бажають шашлики на природі, розраховуються окремо.

Стіни в гостьовій кімнаті пофарбували в зелений заспокійливий колір. У центрі стоїть двоспальне ліжко. Телевізора забрали, щоб "люди від цивілізації відпочили".

— Бордові гардини спеціально замовляли в майстрині. Провели в хату воду, і поставили бойлер. А цю пляшку з-під вина, — господиня показує вигнуту глиняну пляшку, — подарував відомий лікар із Вінниці Сергій Васильович.

За добу проживання з триразовим харчуванням Пономаренки беруть від 50 грн із людини. Гроші вкладають у бізнес.

— Я агітую наших місцевих жінок приєднуватися до нас, — зізнається Лідія. — Кажу, не бійтеся. Це ж задоволення — спілкуватися з цікавими людьми.

Пономаренки кредит не брали.

— Помаленьку самі все робимо, — кажуть.

Центр зайнятості дасть на справу разову допомогу

Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні допомагає організувати відпочинок для туристів — дає поради, шукає клієнтів. На ведення справи безробітні можуть отримати в Центрі зайнятості одноразову допомогу, що залежить від розміру колишньої зарплати.
У Вінницькій області спілку очолює Оксана Бас. Її адреса: м. Бар, Вінницька область, Дорошенка, 39. Телефон: (04341) 2 34 96, (067) 684 84 14, електронна адреса: [email protected] www.greentour.com.ua www.greentour.vn.ua

Зараз ви читаєте новину «Депутат райради Лідія Пономаренко зайнялася сільським туризмом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі