понеділок, 22 жовтня 2012 07:00

Ціну на худобу встановлюють вільно

З дружиною п'ять років глядимо бичків на продаж. Торік заготівельники приймали по 19 гривень за кіло живої маси, а цього року по 14. Питаюся в них, чого стали приймати дешевше? На базарі ціна не впала, корм теж не подешевшав. А вони сміються: "Хочете, продавайте, а хочете, нє. В нас і без вас є в кого скуповувати". Бичків тримаємо по рік-півтора, щоб гарний виріс. Не хочемо продавати за мізер, бо якщо відняти всі витрати на годівлю, ветеринара, ціну, за яку купили теля, то нам копійки лишаються. Кому можна скаржитися? Хто контролює ціни на худобу?

Запитує Петро Джупина, 62 роки, з райцентру Іллінці.

Відповідає 59-річний Володимир Мельничук, заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації.

— Ціна на корів та свиней встановлюється вільно під впливом попиту і пропозиції. Держава її не контролює, тому що м'ясо не підпадає під об'єкти державного регулювання. Перелік контрольованих цін описаний у Законі "Про ціни та ціноутворення". Єдине — це держава дає дотації селянам за корів. Цього року по області видали 12,6 мільйона таких дотацій. Якщо ви тримаєте бичка півроку, отримаєте 250 гривень, якщо півтора року — тисячу. Середня закупівельна ціна на кілограм живої маси биків — 16,84 гривні. Це майже на рівні торішньої. Якщо пропонують по 14, учіться торгуватися. Підприємці, що торгують м'ясом на ринках, охочіше скуповують молодих тварин до року. Бугаїв беруть по 13-14 гривень, бо їхнє м'ясо червоне та жорстке. Таких тварин краще здавати на м'ясокомбінати.

Зараз ви читаєте новину «Ціну на худобу встановлюють вільно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі