понеділок, 07 травня 2012 00:30

Колишні школи перебудовують під житло

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Володимир Бабошин: ”Кредит можна отримати на будівництво, добудову чи реконструкцію житла”
Володимир Бабошин: ”Кредит можна отримати на будівництво, добудову чи реконструкцію житла”

Сільським жителям почали видавати кредити під 3% річних на будівництво житла. На цей рік в області виділили 6,5 млн грн. Кредити беруть переважно фельдшери, учителі, вихователі, землевпорядники та працівники сільради, говорить голова обласного фонду сприяння інвестицій та будівництва 64-річний Володимир Бабошин.

Хто має право на отримання пільгового кредиту?

— Молоді сім'ї, які живуть у селі й хоча б один із членів родини працює там. Де — немає різниці. Чи в соціальній сфері, чи у фермерському господарстві, головне — у селі. Кредит можна отримати на будівництво, добудову, реконструкцію житла.

Де є черга на отримання таких кредитів?

— У Літинському, Барському, Шаргородському, Іллінецькому районах. Документи оформляють за півроку.

Яку суму і на який термін можна отримати?

— На будівництво житла даємо 100 тисяч гривень, на добудову та ремонт — 50 тисяч. 30-річним оформляємо на 30 років, 40-річним — на 20, щоб до пенсії розрахувалися. Гроші на проведення води, електроенергії та газу до будинку даємо тільки пенсіонерам. На це виділяємо 10 тисяч. Сім'ям із дітьми кредит даємо без відсотків.

Є родини, що не повертають кредит, які санкції застосовуєте?

— У Чернівецькому районі п'ять років тому сім'я з 10 дітьми взяла кредит 23 тисячі під заставу будинку на добудову. Тільки цього року почали віддавати. Зрозуміли, що хата в заставі фонду і її можемо забрати. Боржниками в більшості є багатодітні сім'ї, які мають безвідсоткові кредити. Гроші можемо стягнути тільки через суд. Пеню не нараховуємо.

Гроші люди отримують на рахунок. Будматеріали можуть купувати будь-де?

— Головне, щоб продавець був платником ПДВ. Ми не нав'язуємо магазини, позичальник сам вибирає.

У селі Станіславчик Жмеринського району вчителі переобладнали школу під квартири. Де є подібне гуртове будівництво?

— В Іллінцях колишню початкову школу віддали під вісім квартир для вчителів, лікарів, працівників сільгосппідприємства та міської ради. Останніх включили до списку претендентів за домовленістю. Кожен узяв по 50 тисяч кредиту на 10-15 років. Ремонтують самотужки. Думаємо перебудовувати бивші колгоспні контори, школи, фапи. Дешевше такі приміщення відремонтувати, ніж будувати нові. У Липовці третя школа закривається. Із неї хочуть зробити будинок. У двох селах Терешки та Ялтушків Барського району дитсадки пустують.

У фонді планують заборонити давати позику на придбання житла. Чому?

— Торік придбали 33 будинки. Зазвичай люди купують їх на вторинному ринку. А держава хоче, щоб вони будувалися самі. Тому даватимемо лише на зведення та добудову. Торік люди звели нашим коштом 120 будинків. Вони сучасні та великі. За умовами проекту в них не менш як три кімнати, має бути ванна, кухня, веранда та гараж.

Зараз ви читаєте новину «Колишні школи перебудовують під житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі