четвер, 24 вересня 2009 17:12

Бюджет наступного року буде антикризовим

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.com.ua
  Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко підписала проект Держбюджету на 2010 рік
Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко підписала проект Держбюджету на 2010 рік

Пенсії та зарплати збільшаться не так, як хотілося б, але виплачуватимуться вчасно. Уже 2010 року почнеться поступовий вихід із кризи. Що швидше зростатимемо, то швидше підвищаться соціальні стандарти. У будь-якому разі, найгірше — вже позаду.

— Бюджет на 2010 рік — системна антикризова програма держави. Вона закладає базу для майбутнього оздоровлення економіки і збереження соціальних стандартів, — визначає Юлія Тимошенко, представляючи громадськості урядовий проект Держбюджету на наступний рік.

— Якщо ми збережемо виробництво, не дамо йому втрачати потужності — ми збережемо робочі місця, захистимо людей, — підкреслює прем"єр. І тому другий бюджетний пріоритет — максимальна підтримка вітчизняних підприємств. Крім соціальних програм та антикризових заходів у реальному секторі економіки, новий бюджет має ще один — революційний, за визначенням Юлії Тимошенко, пріоритет. Наступного року значні фінансові ресурси буде передано з Києва на місцевий рівень: у села, селища і міста.

Юлія Тимошенко не схильна до безпідставного оптимізму і застерігає від цього інших:

— У цілому ми ще переживаємо серйозний вплив світової кризи. Тому програми, закладені в бюджеті для підтримки економіки, враховують, що кредитування з боку банківської системи буде недостатнім.

Це означає: щоб країна вистояла в кризу і могла розвиватися, уряд бере на себе тягар, з яким не впоралися комерційні банки.

Для підтримки виробництва в Держбюджеті-2010 на 35% збільшений Стабілізаційний фонд — він сягне 27 млрд грн. Зокрема, державна підтримка аграрного сектору, якщо врахувати всі податкові пільги та здешевлення відсотків, складе 25,8 млрд грн, що майже на 15% більше ніж 2009-го.

Допоможуть низці галузей вистояти в кризу і державні гарантії, які уряд Тимошенко надає для фінансування великих інфраструктурних проектів. За рахунок таких гарантій цього року, нагадує прем"єр-міністр, "ми змогли підняли авіабудування з банкрутства, яке було допущене урядом Януковича". Також поставлена на ноги компанія "Нафтогаз", зроблений державний резерв газу, розпочато переоснащення вугільної галузі.

Видатки на підготовку до Євро-2012 загалом складуть 12,3 млрд грн.

Прем"єр переконана: гроші мають іти безпосередньо до людей — на вирішення їхніх щоденних проблем

— Це — аеропорти, стадіони, готелі, дороги, це — все те, що ми профінансуємо, і що буде на десятки років уперед найкращим порівняно з іншими країнами, — підкреслює Юлія Тимошенко. Наступного року видатки бюджету будуть спрямовувати не на "проїдання", а на відродження, на модернізацію виробничих галузей.

— Такого бюджету щодо забезпечення фінансовими ресурсами населених пунктів, де якраз і мешкають люди, за всі 18 років не було, — каже прем"єр, характеризуючи нові стосунки між центральним і місцевими бюджетами.

Вона переконана: гроші мають іти безпосередньо до людей — на вирішення їхніх щоденних проблем.

За новим бюджетом місцеві громади отримають фінансову самостійність, необхідну для будівництва і ремонту шкіл і дитсадків, лікарень, медпунктів, доріг і ліній енергопостачання. У Держбюджеті-2010 до бюджетів місцевих громад додано понад 12 млрд грн. Це означає, що Ради та органи виконавчої влади на місцях одержать більше коштів на розвиток місцевої інфраструктури та підвищення рівня соціального захисту населення — на 35%, а подекуди й в 11 разів. Важко переоцінити такий крок уряду, та ще й у період кризи, коли влада на місцях задихається від нестачі коштів на розвиток і підтримку в належному стані життєво важливої для населення інфраструктури — шляхів, комунальних об"єктів, дошкільних, навчальних, медичних закладів тощо. Це стало можливим завдяки розробленим урядом Тимошенко змінам до чинного Бюджетного кодексу.

І хоча президент Віктор Ющенко заветував цей кодекс після його ухвалення парламентом, Юлія Тимошенко переконана: із початку наступного року, коли в країні буде новий глава держави, наберуть чинності й новий Держбюджет, і новий Бюджетний кодекс. Тоді села, селища та міста зможуть витратити на свої потреби на 80% грошей більше, ніж дотепер.

У багатьох країнах через кризу істотно скоротилися зарплати в бюджетній сфері та допомога малозабезпеченим. Наприклад, таке відбулося в прибалтійських країнах, які, як і Україна, колись входили до Радянського Союзу.

— Ми не пішли цією дорогою. Більш того, ми жодного разу не порушили терміни виплати ні пенсій, ні заробітних плат бюджетникам, — наголошує Юлія Тимошенко. Вона назвала "радикальним популізмом, не забезпеченим фінансовими ресурсами" вимоги різко підвищити мінімальну зарплату для всіх категорій працівників.

— Мені, як людині, яка йде кандидатом на президентську кампанію, теж було б солодко сьогодні роздати потужні соціальні обіцянки. Але потрібно розуміти, що за цим — падіння виробництва, повне руйнування всіх антикризових програм, безвихідь, — заявляє Юлія Тимошенко. Уряд і надалі буде підтримувати соціальні стандарти на сталому рівні — зокрема, категорично відмовившись підвищувати ціну на газ для населення.

У новому бюджеті передбачено запровадити єдину тарифну сітку оплати праці. Це дозволить збільшити ставку першого тарифного розряду майже на 35% порівняно з груднем 2008-го. Учителям, працівникам сфери охорони здоров"я, бібліотек і клубів у середньому зарплату збільшать на 20%.

А літнім людям, чия пенсія менша за 1000 грн, доплачуватимуть на придбання медикаментів.

Уряд і надалі буде підтримувати соціальні стандарти на сталому рівні — зокрема, категорично відмовившись підвищувати ціну на газ для населення

— Тому що в результаті роботи Національного банку і абсолютно необґрунтованого послаблення курсу гривні сьогодні медикаменти, а вони всі імпортні, справді дорого коштують, — пояснює Юлія Тимошенко.

Під час фінансової кризи уряди всіх без винятку країн шукають додаткові кошти, запозичають їх. Уряд Юлії Тимошенко так само запланував робити позики на підтримку держави та економіки.

Але можна робити борги з розумом, а можна — так, як це вчинив уряд Віктора Януковича. Причому тоді, коли ні про яку кризу не йшлося — позаторік. Напозичалися, гроші невідомо (чи таки — відомо?) де поділи, а розплачуватися за ті борги мають зовсім інші люди.

— На плечі нашого уряду і країни 2009 року ліг найрекордніший обсяг повернення зовнішнього боргу за весь період, — каже Юлія Тимошенко. Вона обурюється: "Хто допускав підписання таких угод і хто ставив країну в таку систему ризиків? Попередній уряд запозичив мільярд доларів на Укравтодор на 10 років, а нам пред"явили цей мільярд у самому кризовому 2009 році. Те ж саме відбулося по "Нафтогазу", по "Укртелекому".

Але Тимошенко опускати руки не збирається:

— До кінця 2009-го вчасно, день у день, без будь-яких затримок, незважаючи на досить важку ситуацію з наповнення Держбюджету, ми повернемо 42 мільярда гривень наших зобов"язань. Ми зробимо це, не поставивши під загрозу чесне ім"я України як держави, яка може вчасно повертати свої борги.

В Україні зафіксовані перші ознаки оздоровлення економіки, але невеличке зростання помітне лише в окремих галузях. Що й не дивно, адже світова економічна криза триває. За таких умов виконати масштабні завдання, що постають перед українською владою, під силу далеко не кожній політичній команді і не кожному лідерові. Навіть осягнення цих завдань і своєї ролі в їх реалізації потребує не лише певного фахового рівня, але й мужності та високої відповідальності. І, як мінімум, розуміння, що не час чубитися, коли хата горить.

На жаль, більшість вітчизняних українських політиків зайняли іншу позицію. Вони дистанціювалися від виконавчої влади та віддають перевагу можливості критикувати тих, хто не відсиджується в "окопах", а діє. На диво синхронні критичні закиди щодо урядового проекту Держбюджету залунали з табору опозиції, очолюваної Віктором Януковичем, та з боку президента Віктора Ющенка. Вони унаочнили той факт, що "кому війна, а кому — мати рідна".

Утім, ані Юлію Тимошенко, ані очолюваний нею уряд не лякають сьогоднішні проблеми — як економічні, так і політичні. Прем"єр та її команда демонструють фантастичну працездатність, уміння знаходити вихід із будь-якої скрути і, зрештою, віру в те, що будь-які перешкоди можна подолати. Якщо, звісно, не опускати руки і не лякати одне одного труднощами, а по-справжньому працювати на досягнення бажаного результату. Саме до цього постійно закликає українців прем"єр Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Бюджет наступного року буде антикризовим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі