четвер, 08 липня 2010 18:52

Аркадій Сіткевич відсудив у жеку 800 гривень

Замостянський райсуд Вінниці задовольнив позов 59-річного Аркадія Сіткевича проти житлово-експлуатаційної контори N18. Комунальники мають виплатити чоловікові 800 грн компенсації: 500 — морального відшкодування, 44 — за матеріальні збитки, 150 грн — за послуги адвоката й інші витрати.

Сіткевич заборгував 500 грн за послуги з утримання будинку та прибудинкової території. У січні комунальники в його квартирі відключили світло. Аркадій Петрович звернувся до суду.

Аркадій Сіткевич показує перелік послуг, за які мають платити мешканці будинків.

— Прибирання прибудинкової території. Але на це має бути акт, його ніхто не бачив. За що я гроші плачу? Дератизація і дезінсекція — навіть не знаю, що це таке. Обслуговування димовентиляційних каналів — не проводилося. Щорічно має складатися план ремонту будинків — його немає, у всякому разі дирекція жеку ніколи не показувала. Тільки в моєму під"їзді подавали дві заяви про протікання даху, — нічого не зроблено. А за світло я платив регулярно. Взагалі платив за все, на що стоять лічильники — газ, воду.

Аркадій Петрович мешкає у 3-кімнатній квартирі на вул. Карла Маркса. Без світла прожив понад три місяці. Користувався свічкою та ліхтариком. Працює конструктором на приватному підприємстві "Егіда К".

— У суді захищався сам, до адвоката звернувся тільки, щоб грамотно склав позовну заяву. А зі сторони жеку чого тільки не крутили: казали, що це електромережі відключили світло. Але я взяв довідку, що не вони відключали.

Без світла прожив понад три місяці

— Ми подаватимемо апеляцію, — каже Олександр Годованюк, головний інженер ЖЕКУ N18. — Світло до квартир постачають електромережі, але обслуговування ліній здійснює житлово-експлуатаційна контора. Ця послуга платна, як і обслуговування систем тепло- та водопостачання. Сіткевич не платив за ці послуги, тому ми обмежили постачання електрики до його квартири.

Вінницький адвокат Леонід Дяковський, 53 роки, такі дії жеку називає протизаконними:

— Якщо в мешканців перед комунальниками є заборгованість, то є лише один законний вихід із цієї ситуації — подати позов до суду. Але перед тим потрібно написати претензію до мешканця з проханням розрахуватися до певного числа. І тільки після цього терміну, якщо розрахунок не відбувся, подавати до суду.

У разі конфлікту з комунальниками, Сіткевич радить скласти акт у присутності представника жеку та свідків. Якщо із жеку ніхто не з"являється, складати акт зі свідками. В акті писати про всі недоліки, які виявили у квартирі: немає світла, тече труба, протікає дах. Акт складати у трьох екземплярах: для себе, жеку та суду. Потім акт треба віднести до жеку на підпис директора або заступника. Якщо відмовляються підписувати, у графі навпроти їхнього прізвища так і написати: "підписувати відмовився". Можна направити акт цінним листом. На пошті роблять обов"язковий опис таких листів. Тоді комунальники не зможуть сказати, що такого листа не було чи в ньому не було паперів.

— Після цього відправляєте до суду позовну заяву. Для цього краще залучити адвоката, аби грамотно її скласти. Паралельно напишіть скаргу до міськвиконкому, але заяви із суду не забирайте. Якщо в суді захищаєтесь без адвоката, вивчіть закони "Про житлово-комунальні послуги", "Про приватизацію", правила утримання будинку та прибудинкової території, цивільний кодекс.

Зараз ви читаєте новину «Аркадій Сіткевич відсудив у жеку 800 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі