понеділок, 23 квітня 2012 00:45

Як в Україні підтримують вітчизняного виробника

Автор: фото: Тетяна Щербатюк
  Виробництво вінницького підприємця Геннадія Тарасова опинилось під загрозою закриття через постійні непорозуміння з Вінницькою митницею. Без роботи може залишитися 115 працівників
Виробництво вінницького підприємця Геннадія Тарасова опинилось під загрозою закриття через постійні непорозуміння з Вінницькою митницею. Без роботи може залишитися 115 працівників

26 березня вінницькі митники в черговий раз затримали автомобіль із нержавіючим прокатом. І протримали його майже чотири доби. Вимагали додатково сплатити вхідне ПДВ на 18 тис. грн більше, ніж зазначено в міжнародному рахунку. Підприємець Геннадій Тарасов, 41 рік, подав позов до адміністративного суду на Вінницьку митницю.

— Відпустили машину тільки після дзвінка заступника губернатора Володимира Барецького, — розповідає Геннадій Михайлович. — За цей час маю величезні збитки. 115 працівників прогуляли три дні, бо не було нержавіючих труб для роботи. У результаті ми не виготовили сантехвиробів на суму 900 тисяч гривень для 12 супермаркетів "Епіцентр". І той же державний бюджет недоотримав 150 тисяч гривень ПДВ. Уже не кажучи про інші податки і внески, пов'язані із зарплатою працівників. Через простій автомобіля на терміналі цей металопрокат став для мене золотим.

2011 року підприємець створив 64 нових робочих місця. Тепер їх створювати неможливо через додатковий ліміт на споживання електроенергії. Інакше за перевитрати треба платити за подвійним тарифом. А щоб отримати додатковий ліміт на 1 тис. кВт, "Вінницяобленерго" вимагає 1,5 млн грн.

— Створення одного робочого місця обходиться мені в 30 тисяч гривень. Це придбання робочого стола з усіма пристроями та інструментами, зварювального або полірувального обладнання. Також потрібні шафи для зберігання інструментів, чистого та брудного одягу в роздягальні та інше, — зауважує Геннадій Тарасов. — Я за власні кошти навчаю зварювальників-аргонників. Тому що наші училища не готують таких спеціалістів. Від того маю великі збитки.

Нержавіючий металопрокат у середньому коштує 42-45 грн/кг. За рахунок цього в нього великий валовий дохід, а сума чистого доходу мала.

— Сьогодні отриманий мною прибуток у порівнянні з кризовими 2008-2009 роками впав на 31 відсоток за одиницю продукції. Так і ювелірні підприємства мають астрономічні валові доходи через високу ціну сировини, а сума чистого прибутку мізерна, — продовжує підприємець. — Вважаю, що до кожного платника податків потрібно підходити індивідуально. Інакше виробництвом стане займатися невигідно. Краще перейти на систему "купи-продай". Але тоді я звільню з роботи 180 найманих працівників, залишу тільки 10. А Центр зайнятості буде виплачувати допомогу по безробіттю моїм звільненим працівникам. Скільки недоотримає бюджет, я вже мовчу.

За збільшення обсягів виробництва у два рази та сплати податків податківці віддячили Тарасову 18 різноманітними перевірками. Не виконують також статті Податкового кодексу про автоматичне відшкодування ПДВ. Багато випадків відшкодування відбувається тільки після рішення суду.

— Створилася ситуація, як в анекдоті: "Батьку! Уже досить торгувати, бо немає чим давати здачу". Який би Податковий кодекс не приймали, його не виконуватимуть, а засмічуватимуть численними листами та роз'ясненнями або усними безглуздими вказівками. Чиновники всіх рівнів розводять руками: "Що ж зробиш, така країна". А що вони реально зробили, щоб покращити ситуацію? Потрібно терміново змінювати систему, — каже Геннадій Тарасов. — На рівні обласних керівників податкової та митної служби, облдержадміністрації знайти компроміс і прийти до розумного рішення. Інакше прийдеться їхати в Київ до вищого керівництва держави. Навіть якщо витрачу мільйон гривень і згаю місяць часу. Але спочатку я буду вимушений зупинити виробництво, щоб у мене з'явився вільний час. Нехай тоді призначають урядову комісію, вивчають ситуацію і роблять висновки, як у нас підтримують вітчизняного виробника.

Зараз ви читаєте новину «Як в Україні підтримують вітчизняного виробника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі