вівторок, 10 квітня 2012 10:37
В'ячеслав Кириленко
В'ячеслав Кириленко
Народний депутат України VI скликання (НУ-НС), лідер партії "За Україну!"

"Open Kiev" як дзеркало російщення Києва

Коли у Києві уперше з'явилися двоповерхові відкриті екскурсійні автобуси, я щиро радів - нарешті і нашу древню столицю можна буде оглянути за європейським стандартом та розповісти як українцям, так і іноземцям про її історичність, неповторність та красу.

Але і у цій добрій справі не обійшлося без національного самоприниження - ніхто із нас не може отримати аудіоекскурсію українською мовою. Можете уявити собі екскурсійний автобус у Берліні чи Римі без аудіогіда німецькою чи італійською? Чи у столиці Каталонії Барселоні без каталонської мови та ще й на першій звукодоріжці? Чи у друзів по Євро-2012 у Варшаві? Ні? А у нас це у порядку речей - екскурсія українською столицею без можливості прослухати аудіокоментар українською мовою. Тільки російською та англійською. Щоб одні і надалі думали, що "да нет никакой Украины - мы одна страна", а інші продовжували плутати Ukraine із Russia. Ну а як ми хотіли: у нас же і мови своєї немає за версією компанії "Ореn Kiev".

Я звернувся із запитами щодо цієї проблеми до високих чиновників - Попова, Орєхова і Герман, бо вважаю, що наші права як споживачів порушено. Я вже не кажу, що у цьому випадку роль української мови як державної принижена далі нікуди - не фігурує навіть поруч із російською. Отримав послідовно три відписки, які тут і оприлюднюю.

Зрозуміло, що ніякої відповіді від міністра Колєснікова я не отримав взагалі. Ну не визнає він Адміністрацію президента, що я тут зроблю.

Три висновки із цієї справи: 1) владі начхати на те, що подумають про нас і нашу національну гідність численні гості Євро-2012 та просто іноземці. Тут я не дивуюся: цим зовнішній імідж на тлі масштабних політичних репресій не виправиш; 2) владі начхати на наші мовні права: російська як друга державна повним ходом вводиться явочним порядком - від телебачення до відсутності меню українською мовою у кафе та ресторанах; 3) вплинути на розв'язання цієї та інших подібних проблем може лише громадська активність і громадська думка.

І останнє, найсумніше. Будемо мовчати, через двадцять років наша мова посяде почесне місце у музеї декоративно-прикладного мистецтва, який буде розташований на околиці Києва і екскурсії у якому будуть проводитися російською. За незнанням української.

Саме на це працюють і влада, і Кремль. Тому час схаменутися. І тим, хто стомився, і тим, хто вважає мовну тему складною і невдячною. Слід згадати, поки не пізно, стару істину: немає мови - немає держави. Не більше, і не менше.

 

 

 

Зараз ви читаєте новину «"Open Kiev" як дзеркало російщення Києва ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

112

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі