пʼятниця, 06 квітня 2012 12:11

Табачнику бракує російськомовних шкіл у Києві

Табачнику бракує російськомовних шкіл у Києві
Дмитро Табачник. Фото: dt.ua

Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник вважає, що в Києві не вистачає російськомовних шкіл. Про це він сказав в інтерв'ю тижневику "Газета 2000".

Міністр зазначив, що Міносвіти в 2010 і 2011 роках уперше не надсилало підручники з російської мови та літератури в регіони всупереч волі вчителів і директорів, а збиралися заявки, і в цілому по країні близько16% шкіл замовили підручники з російської мови та літератури.

"Це пояснюється в тому числі й величезним консерватизмом педагогічних колективів. Наприклад, батьки в Києві штурмом беруть міністерство, запитуючи, чому не можуть віддати дітей у російські класи", - сказав Табачник.

При цьому він вважає, що місцеві органи влади бояться, як би не "підставитися під вогонь" націонал-патріотів, які, з його слів, у всьому бачать крамолу і діють за принципом "не пущать".

"А проблема колосальна - у Києві понад 1 000 батьків возять школярів з лівого на правий берег, тому що не можуть знайти на лівому жодної російської школи та гімназії", - поскаржився міністр.

Він підкреслив, що ситуація з навчанням російській мові та літературі його не влаштовує.

"Але в цілому ситуація мене, звичайно, не влаштовує. Я вважаю, що втрачати дані Богом і долею дві мови й дві літератури - просто зловмисно стосовно майбутніх поколінь", - заявив Табачник.

Крім того, міністр зазначив, що за заявками від учителів і директорів було підготовано за рахунок державного замовлення підручники тими мовами, якими їх замовляли органи місцевих адміністрацій.

"І я хочу сказати вчителям Луганської, Харківської, Донецької областей чи Автономної Республіки Крим, що якщо через непорозуміння вам прийшов комплект українською мовою, будь ласка, строго запитайте з вашого обласного управління народної освіти", - сказав Табачник.

При цьому він запевнив учителів, що їхнє замовлення було виконано точнісінько з побажаннями.

Як повідомляло агентство, Табачник вважає, що державні службовці повинні в обов'язковому порядку вільно знати російську та українську мови.

Не дивлячись на думку міністра, у липні 2011 року Український центр оцінювання якості освіти констатував, що найбільший "неприхід" на зовнішньому незалежному тестуванні зафіксовано на тести з російської мови.

Зараз ви читаєте новину «Табачнику бракує російськомовних шкіл у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі