четвер, 28 серпня 2008 19:28

Жителі Ланчина перекрили дорогу через несправедливі компенсації

Два дні жителі села Ланчин Надвірнянського району Івано-Франківщини перекривали дорогу. Цим привертали увагу влади до своїх проблем. Після липневої повені декому із постраждалих досі не виплатили компенсацій.

— Приходила комісія. Обіцяли, що складуть акт. Але з тих слів нема нічого, — бідкається 76-річна Марія Гаська. — У мене вода була в хаті, стайні й коморі. Підлога здулася, попровалювалася. У стайні півстіни впало. Я ходжу до сільради кожен день. Прошу допомогти. Уже три заяви написала. А до мене все одно ніхто не приходить. За що я маю той ремонт робити. Пенсія 400 гривень.

У селі Ланчин понад 3260 хат. Майже половину із них підтопило. Компенсації отримали 159 потерпілих. Вони потрапили до третьої категорії. Місцеві кажуть: комісія ділила гроші нечесно. У декого збитки тягнуть і на другу категорію, а отримали лише 5 тис. грн.

У 24-річної Уляни Греджан двоє дітей. Коли вода підійшла до хати, жінка забрала паспорт, гроші, бабу, малих. Пішли в безпечне місце. На ліпленій стіні в хаті утворилася дірка. Підлога почала гнити. У коморі й кухні осипалася штукатурка. Вода забрала всю домашню птицю та городину.

— Мені дали п"ять тисяч. Купила за них куб дошки для однієї кімнати, трохи глини й тисячу цегол. Чим мені робити підлогу в інших кімнатах, нікого не цікавить. Двері не запираються. Замочені меблі починають розсипатися. У сільраді мені кажуть: треба було меблі рятувати, а не дітей, — жаліється Уляна.

Схожі проблеми в Михайла Іваночка, 38 років. Його новозбудована двоповерхова цегляна хата майже тиждень стояла у воді. Підлога погнила. Розлетілася вагонка. У стінах з"явилися тріщини. Кусок стелі на першому поверсі відпав.

Сільська рада не поспішає поновлювати списки

— Нічого не дали. Як була вода, а комісія ходила селом, то мене оминула. Приступити на подвір"я було ніяк. Я майже тиждень із дітьми, курми й свинями просидів на другому поверсі. Тепер місцева влада каже, що в мене нічого страшного не сталося й гроші мені не потрібні, — нарікає Іваночко.

Постраждалі селяни 18–19 серпня організували страйк. На кілька годин перекрили дорогу Коломия—Надвірна. Сільська рада не поспішає поновлювати списки. Повторно комісія не ходить.

— Може, вони чекають, коли люди за свій рахунок ремонт зроблять. Я вже й у район ходила. Там кажуть, розбирайтеся на місці. У БЮТ писала заяву. Казали пришлють комісію — нема. Дзвонила на "гарячу лінію". "Там" стверджують — вам мають допомогти. Тої помочі теж нема, — розповідає Марія Рогатинська, 51 рік.

Хаті Рогатинської заподіяно найбільше шкоди в селі. Вода понищила меблі, повалила стіни, зруйнувала стелю та підлогу, зрушила криницю. Жінці видали 5 тис. грн.

— Там третя категорія, — стверджує 58-річний Василь Климко, заступник сільського голови. Він очолює комісію з наслідків повені в селі Ланчин. — У нас люди в селі різні бувають. Дехто спеціально насосами заливав собі воду до хати. Зривав дошки аби тільки-но отримати компенсацію. Ми грошей не маємо. Їх район дає. До чого тут сільська рада. Комісія списки склала, й усе.

У Надвірнянській райдержадміністрації переконують, проблема села має вирішуватися на місцевому рівні.

— Сільрада складає списки. Ми їх опрацьовуємо. Яку категорію написали в документі, стільки й виділяють грошей, — пояснює 27-річний Іван Шувганюк із Надвірнянської райадміністрації. — Коли в селі конфлікт не можуть розв"язати, тоді виїжджає районна комісія.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Ланчина перекрили дорогу через несправедливі компенсації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі