вівторок, 06 жовтня 2015 00:20

Узимку кіло сушених грибів коштуватиме 1500 гривень

Автор: ФОТО надане Юрієм Соломченком
  Юрій Соломченко тримає білі гриби, які назбирав у Карпатах біля міста Верховина на Івано-­Франківщині
Юрій Соломченко тримає білі гриби, які назбирав у Карпатах біля міста Верховина на Івано-­Франківщині

70 кг білих грибів за півтори години назбирав 39-річний Юрій Соломченко з міста Верховина на Івано-Франківщині минулого тижня. Допомагали ще четверо гостей. В одному місці знаходили до 10 кг.

— Цей сезон слабенький. Не в кожному селі є гриби, — каже Юрій. — Бо було дуже сухе літо. Річка зміліла, земля потріскала, худобу з полонини на місяць раніше пригнали — не мала що пити. Думав, зародки грибів узагалі вимруть і восени їх не буде.

Юрій має туристичний бізнес. Возить групи людей на збір грибів. Бере 500 грн.

— З дитинства гриби збираю. Знаю всі лакомі мі­сця. По 2–4 людей везу високо в гори. Назбируємо під зав'язку за дві години і назад додолу. Тоді в готелі гості самі їх готують або це роблять у їхній присутності. Більше 4–5 людей не варто йти до лісу. Бо це зі збирання грибів перетворюється на збирання людей по лісі, — розповідає. — Узимку кілограм сушених грибів буде коштувати 1500 гривень. Банка маринованих — 200. Для місцевих гриби — це їхня валюта. Якщо час від часу ще будуть дощі та обов'язково — роси, то грибний сезон продовжиться. Але друга умова — температура. Для осіннього гриба комфортно, щоб уночі було 8–9  градусів.

Юрій Соломченко дає поради грибникам-початківцям:

— Перше правило: сумніваєшся — викинь. А загалом карпатськими грибами важко отравитися. 80 відсотків із них — їстівні. Варити треба півтори години. Або годину варити й 30 хвилин тушити. Місцеві люди загартовані, їм гриб рідко зашкодить. А от новачкам невиварений — може. Треба пам'ятати, що сильно зварений гриб не має ніякої користі для організму й не є смачним. Я для себе не відварюю, тушкую 35 хвилин. Так він зберігає і смак, і має здатність вбивати ракові клітини в організмі людини. Найкращий рецепт — не додавати жодних приправ і пряностей, а лише перець, сіль, часник і цибулю. Смажити на домашньому маслі. Найсмачніші гриби — ті, які починають достигати. У молодого гриба різка під шапкою біла, потім жовтіє, потім зеленіє. Найкращі ті, в яких ледь зелена.

Зараз ви читаєте новину «Узимку кіло сушених грибів коштуватиме 1500 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі