пʼятниця, 30 квітня 2010 08:08

"Жінок били кийками по ногах"

21-річний Василь Копин п"є гарячу каву на лавці біля пам"ятника Шевченку в центрі Рівного. Показує пальцями на горло. На долоні невелика рана, наче від порізу.

— Зв"язки болять, у Києві накричався. Тримав гучномовця, — каже сиплим голосом. — Синці на спині теж болять, зранку ледве розігнувся. Це мені так міліція подякувала.

У вівторок 27 квітня Василь їздив з однопартійцями з обласного осередку Всеукраїнського об"єднання "Свобода" до столиці на акцію протесту. Виступали проти ратифікації угоди з Росією про розташування Чорноморського флоту у Криму.

— Зібралися в дорогу швидко. У понеділок за вечір обдзвонили зо 200 людей. Уночі сіли в чотири автобуси, — потирає ґулю на потилиці. — Їхали переважно молоді хлопці, бо старші вдень мали йти на роботу. На трасі нас двічі зупиняли даїшники — на виїзді з Рівного і під Києвом. Переписували номери і питали, хто в нас за головного.

До столиці прибули о 6.00. Припаркувалися біля річкового вокзалу. За дві години зайняли позиції навпроти Верховної Ради. Поруч стояли люди з БЮТу, "Нашої України", Народного Руху.

— На око нарахував тисяч сім-вісім. На вулиці Грушевського нас уже чекав "Беркут". Вони вишикувалися в чотири ряди. Я стояв перед міліціонерами з гучномовцем, — продовжує Василь.

Хтось голосно співав гімн, хтось кидав яйця. Під ногами валялися листівки

Каже, що люди були налаштовані мирно. Більшість тримали партійні прапори та гасла "Ганьба!", "Бандера — наш герой", "Янукович геть!".

— Спочатку біля мене було спокійно. Тільки діставали провокатори — троє чоловіків, які говорили російською. Вони стали перед міліціонерами і почали нариватися. Кричали: "Отвали, мент! Пошел отсюда!". Ми потихеньку відтиснули їх назад.

Поодинокі сутички траплялися з 9.30. Але масова штовханина почалася, коли в Раді ухвалили рішення про флот. Люди полізли стіною на міліціонерів, хотіли прорватися до будівлі парламенту. Хтось голосно співав гімн, хтось кидав яйця. Під ногами валялися листівки.

— Я стояв упритул до "беркутівців". У мегафон намагався заспокоїти всіх — і натовп, і міліцію. На хвилину обернувся до своїх. Мені зацідили кулаком у потилицю. У голові одразу помутніло, наче провалюєшся в темряву. Потім добряче влупили по спині, — згадує Василь. — Черкаські "свободівці" потягли мене назад із мегафоном. Я втратив свідомість.

Копина відвели вбік, напоїли водою з пляшки. Він отямився. За кілька хвилин повернувся на передову з гучномовцем. Потім допомагав витягати з натовпу жінок.

— Тягнув їх назад, бо "беркутівці" діставали кийки. При мені влупили по одній жінці. Били по ногах. Іншу пенсіонерку, років 65 на вигляд, притиснули до стіни. Вона ледве не зомліла, — Василь розмахує руками. Перехожі на нього обертаються. — Дівчат відганяли сльозогінним газом.

Побої Василь не знімав у міліції.

— Спершу не було часу, потім — бажання. Мені ж нічого не зламали.

Після 12.30 натовп почав потроху розходитися. Рівненські "свободівці" сіли в автобуси близько 17.00. Опівночі були вдома.

— Батьки переживали, чи сильно побили. Вони в мене медики, національно свідомі. Тому сприйняли нормально, не лаяли. Моя родина родом із Закарпаття, дід був січовиком.

Василь — студент місцевого Інституту слов"янознавства. Навчається на митника. Каже, що розчарований акцією протесту.

— У людей випарувався патріотизм. Розговорився біля Ради з двома хлопцями з іншої партії. Їм обіцяли заплатити по 150 гривень. А ми їхали за ідею. Коли 2004-го був на Майдані, атмосфера була геть інша. Ніхто нагло не пхав свої прапори в телекамери так, як це було тепер. Але я готовий їхати до Києва знову, якщо буде треба.

Зараз ви читаєте новину «"Жінок били кийками по ногах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі