четвер, 12 травня 2011 01:00

Завалилася стіна 500-літнього замку

Автор: фото: Володимир Якимів
  Замок родини польських магнатів Синявських у місті Бережани Тернопільської області. На реконструкцію зруйнованої стіни потрібні мільйони гривень
Замок родини польських магнатів Синявських у місті Бережани Тернопільської області. На реконструкцію зруйнованої стіни потрібні мільйони гривень

У замку родини Синявських, який вважають найвизначнішою оборонною спорудою України часів Ренесансу, завалилася частина стіни. Пам'ятка архітектури розміщена в райцентрі Бережани на Тернопільщині.

— Постраждала найстаріша частина стін зі сторони міста. Зводили в середині XVI століття, — розповідає 40-річний Володимир Парацій з історично-архітектурного заповідника Бережан. — Працівники заповідника визначили, де обвал може продовжуватися, і всю цю ділянку навкруг замку обгородили попереджувальною стрічкою. Викликали спеціальні комісії з області. Надіємося, цей випадок обернеться для нас позитивом — може на кінець виділять гроші на консервацію.

— Зараз спеціалісти визначають, скільки потрібно витратити на відновлення стіни, але вже можна говорити, що сума вимірюватиметься в мільйонах, — каже Ярослав Пелехатий, 52 роки, начальник відділу містобудування та охорони пам'яток облдержадміністрації.

Пояснює, що стіна впала зокрема і через помилку, якої колись припустилися польські будівельники.

— До частини кладки при реконструкції додали цемент, при тому, що старі мури будували на основі вапняного розчину. Із часом ці частини почали розшаровуватися.

Каже, що пам'ятки архітектури обвалюються переважно навесні.

— Ми рахували, що для консервації тернопільських замків у тому стані, як вони є, потрібно 12 мільйонів гривень. Але грошей у держбюджеті на це завжди не вистачає.

— В області немає чіткої програми збереження та реставрації пам'яток, — каже історик, автор книжки "Замки Тернопілля" Володимир Мороз, 29 років. — Якщо кудись гроші обіцяють, то часто їх перераховують у листопаді—грудні. Використати їх до кінця бюджетного року неможливо — повертаються назад у казну або доводиться просити продовжити термін використання. Кілька замків відновлюють, як от Збаразький, Скалатський, той же Бережанський. Але ж є ще понад 30, про які забувають. Якщо грошей у бюджеті немає, то може варто передавати замки в оренду підприємцям, як це відбувається на Заході. Бо за такої ситуації як зараз, вони розсипляться.

Зараз ви читаєте новину «Завалилася стіна 500-літнього замку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі