вівторок, 23 серпня 2016 07:40

Жана Беленюка визнали найкращим борцем світу

— Меня в Украине с украинцем не ассоциируют. Хотя хорошо разговариваю на украинском, знаю гимн страны. Отличаюсь только цветом кожи и нестандартным именем, — каже борець 25-річний Жан Беленюк. 15 серпня на Олімпіаді у Ріо-де-Жанейро здобув срібну медаль у греко-римській боротьбі. За рішенням суддів програв росіянину Давіту Чакветадзе.

Жан Беленюк народився на столичному Подолі. Мати — українка, працює стилістом. Батько — з Руанди, був військовим льотчиком. Коли Жанові було 3 роки, чоловіка викликали на батьківщину. Там загинув в автокатастрофі.

— У дитинстві чим тільки не займався — ходив на баскетбол, футбол, карате, українські народні танці, — розповідає Жан Беленюк. — 16 років тому друг намовив записатися в секцію боротьби. Зразу ж відчув, це — моє. Через екзотичну зовнішність однолітки часто насміхалися. Було багато конфліктів і бійок. Це мене тільки загартовувало.

Тренується двічі на день. У ­неділю має вихідний. Двічі ставав чемпіоном Європи. Торік завоював титул чемпіона світу у ваговій категорії до 85 кг. Минулої осені виграв чемпіонат світу. Тоді його визнали найкращим борцем світу.

Живе з матір'ю. Цьогоріч у квітні отримав 1-кімнатну квартиру. Ключі від неї вручив столичний мер Віталій Кличко.

— Усе життя жив із мамою на 16 квадратних метрах. У нову квартиру ще не заселявся. Зроблю це, коли повернуся з Олімпіади, — говорить.

281 підприємець 1991 року народження працює в Чернівцях. Більшість — чоловіки. Займаються переважно торгівлею. На другому місці за популярністю — комп'ютерне програмування.

Зараз ви читаєте новину «Жана Беленюка визнали найкращим борцем світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі