вівторок, 04 липня 2017 07:00

Заступника голови Меджлісу не випустили із СІЗО на похорон матері
2

Захисники Ахтема Чийгоза (на фото) домоглися, щоб політв’язня привезли до Бахчисарая на останню зустріч із невиліковно хворою матір’ю
Фото: уніан
Аліє Чийгоз — матір заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза — трирічною депортували в Узбекистан

Кримськотатарського політв'язня ­Ахтема Чийгоза, 52 роки, не випустили зі слідчого ізолятора провести матір в останню путь.

— Російська Федерація безцеремонно зневажає священне право людини на прощання з умираючим близьким родичем, завдаючи моральних страждань як самому Ахтему Чийгозу, так і його матері, — каже адвокат Микола Полозов. — Причина цих відмов одна — відсутність політичної волі санкції суду з боку російської влади на прийняття подібного рішення.

Заступника голови Меджлісу заарештували 29 січня 2015 року. Його звинувачують в організації масових заворушень перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014-го. Чийгозу загрожує 10 років позбавлення волі. Із червня 2016-го Чийгоза не вивозять із сімферопольського СІЗО навіть на судові засідання. Їх проводять у режимі відеоконференції.

Мати кримського політв'язня Ахтема Чийгоза Аліє хворіла на рак. Недуга вже не підлягала операції. Її стан погіршувався. Захист Чийгоза вимагав забезпечити йому останню зустріч з матір'ю. Однак російські судді відмовили.

Згодом окупаційна влада заявила, що в'язень може побачитися з нею, якщо жінка сама приїде в СІЗО. Хоча транспортування хворої могло закінчитися фатально. 20 червня політв'язня привезли в Бахчисарай на останню зустріч із матір'ю. Вона тривала 10 хв.

Аліє Чийгоз народилася 1941 року в селі Корбек поблизу Алушти. У травні 1944-го її депортували в Узбекистан. Лише через десятиліття вигнання Аліє Чийгоз разом із сім'єю — чоловіком Зейтуллою і чотирма дітьми — змогли повернутися до Криму. Вони оселилися в селі Топчикой Бахчисарайського району.

"Наш брат, наш друг, наш соратник Ахтем Чийгоз позбавлений можливості провести свою маму в останню путь, — пише у соцмережі голова Меджлісу Рефат Чубаров, 59 років. — Цієї можливості його позбавила Росія, яка окупувала Крим в лютому 2014-го і позбавила Ахтема свободи.

Настане час, коли головний міжнародний злочинець Путін та його сателіти постануть перед судом і будуть покарані за злочини, вчинені ними проти Криму, кримськотатарського народу й української держави".

2 липня Аліє Чийгоз поховали в селі Топчікой Бахчисарайського району біля будинку родини Чийгозів. Її проводжали тисячі кримських татар із усього півострова.

Зараз ви читаєте новину «Заступника голови Меджлісу не випустили із СІЗО на похорон матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі