вівторок, 26 березня 2019 00:25

"Закрили бібліотеки і за кілька років зникла свобода слова, віросповідання, пересування"

  Видавець Дмитро Капранов: ”Книг не читають в усьому світі. Бо читання — процес, що передбачає роботу мозку і творчість”
Видавець Дмитро Капранов: ”Книг не читають в усьому світі. Бо читання — процес, що передбачає роботу мозку і творчість”

Упродовж 2018 року 60% українців не прочитали жодної книжки. Такі дані опитування, що провів Київський міжнародний інститут соціології.

— Позаторік не читали половина українців, торік — 6 із 10. Нечитаючих не побільшало. Просто люди стали менше брехати, — каже видавець Дмитро Капранов, 51 рік.

Чому українці не читають?

— Не читають у всьому світі. Це — природно. Читання — процес, який передбачає роботу мозку, творчість. Кожен читач фактично створює в уяві фільм. Чи багато людей здатні знімати кіно? Здатність читати — це дар. Бог дає його не всім.

Українці його не мають?

— Ще треба мати, що читати. У більшості містечок і сіл немає книгарень, читати можна лише етикетки від пляшок. Люди, які не бачать книжок, не стануть читачами.

Як це змінити?

— По-перше, Міністерство освіти має заборонити в школах будь-які подарунки дітям, крім книжок.

По-друге, однією з умов ліцензії вищих навчальних закладів має бути відкриття книгарні.

По-третє, Міністерство культури має розробити нормативи соціально-культурного забезпечення людей. По бібліотеках такі норми вже запровадили. Адміністраціям і територіальним громадам слід забезпечити функціювання книгарень.

79 відсотків людей кажуть, що не мають часу читати й відвідувати культурні заходи.

— Люди розуміють, що це неправильно. Хочуть себе виправдати.

У нас може відродитися культура читання?

— У 1990-ті в Україні майже не видавали книжок. У людей, які тоді навчалися в школі, немає звички читати. Це ціле покоління. Їм сьогодні від 25 до 35 років. Із ними вже нічого не зробиш. Але ці люди розуміють, що книжка потрібна їхнім дітям. І в книгарнях є багато дитячої, підліткової літератури. Діти, які виростали на абетці видавництва "А-баба-га-ла-ма-га", сьогодні багато читають. Це можна розвивати. Головне — зустрітися зі своєю книжкою. Однак українець іде вулицею і бачить вітрини з алкоголем, аптеки, лотереї, кіоски. Все, що завгодно, окрім книгарні.

Чим загрожує відсутність читання?

— У Туркменістані закрили всі бібліотеки. За кілька років там запанував культ особи, знищили свободу слова, віросповідання, вільного пересування, справедливий суд.

В Україні складніше. Є небезпека, що країну очолить популіст. У суспільстві, де немає книжок, перемагає популярність.

Як зробити читання популярним?

— Люди насправді цікавляться книжками, але їм треба допомогти. За останні два роки ми об'їхали майже 150 райцентрів. Виступали в бібліотеках. Не скрізь це пустки.

У Вознесенську на Миколаївщині є віддалений мікрорайон. Бібліотека відремонтована, з новими меблями, піаніно, залом з іграшками для дітей. Виявляється, люди попросили мерію облаштувати пункт прийому заяв на адміністративні послуги в бібліотеці. Жителі хочуть написати скаргу чи заяву в мерію — ідуть в бібліотеку. Працівники допомагають заповнити, а діти в цей час бігають між книжок.

У багатьох містах з'являється соціальна послуга "Бібліоняня". Батьки залишають у бібліотеках дітей, доки самі вирішують справи. У Тульчині на Вінниччині мер щомісяця проводить зустрічі з молоддю в бібліотеці.

Зараз ви читаєте новину «"Закрили бібліотеки і за кілька років зникла свобода слова, віросповідання, пересування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі