четвер, 01 липня 2021 07:36

З окупованого Донбасу не випускають дітей

Бойовики захопленого Донбасу заборонили виїжджати з окупації дітям від 14 до 18 років, які не мають паспорта громадянина України, Росії чи червоного блокнота з написом "паспорт ДНР". Таких у регіоні — більшість.

До літа 2021 року дітям дозволяли виїжджати зі свідоцтвом про народження разом з одним з батьків. Майже всі їхали й не поверталися. Зараз найманці не допускають, щоб абітурієнти з Донбасу вступили у вищі навчальні заклади вільної України.

— На блокпостах дітей з батьками висаджують з автобусів і повертають, — каже уповноважена з прав людини Людмила Денісова, 60 років. — Зривають вступну кампанію.

З 7 червня в Україні запрацювали освітні центри "Донбас-Україна". Їх створили, щоб полегшити вступ до українських вузів абітурієнтів з тимчасово окупованих територій.

Умови вступу спростили торік. Установили для вихідців з окупованих територій квоти на державний бюджет. З 2016 року за спрощеною про­цедурою до закладів освіти вступили 8225 осіб. Понад 2 тис. з них — торік.

Цього року в Україні відкрили додаткові центри підготовки. Упродовж двох місяців абітурієнти можуть там безкоштовно жити в гуртожитках, отримувати стипендію. Так проходитимуть адаптацію і готуватися до навчання.

— Чтобы добраться с Донецка до Днепра, пришлось ехать через Россию. Вместо 200 километров и 2 часов езды проехали полторы тысячи за два дня. За все заплатили 6 тысяч гривен, — розповідає Олена з Донецька. — Син поступатиме на ІТ-факультет на державне замовлення. Останній рік ми додатково брали уроки української мови та історії. Репетитор по історії був з Чернівців, зв'язувалися по інтернету. Мову потай викладала шкільна вчителька. Все обійшлось у 30 тисяч гривень.

Олена з сином в'їжджали в неокуповану частину України через прикордонний пункт Гоптівка в Харківській області. Проїзд від Донецька до Харкова через Росію коштує від 2,5 тис. грн з особи.

— Заплатила штраф у 1,7 тисячі за незаконний перетин кордону України. Сина не штрафували — в нього є документ, що їде для вступу. Зараз ми у родичів у Дніпрі.

Для вступу у вищий навчальний заклад України абітурієнт має приїхати у визначений час і скласти іспити з української мови, історії України та профільного предмету. Отримані бали може подати до всіх вузів. Державні місця розподіляють у межах квот, виділених для вступників з Донбасу та Криму.

Якщо діти навчатимуться в Україні, не будуть заражені ідеями "русского мира". Росіянам важко буде переконати їх убивати українців чи інші народи.

— Це наша програма реінтеграції молоді з окупованих територій, — говорить міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій 55-річний Олексій Резніков. — Росія розуміє це і фактично бере дітей у заручники.

Зараз ви читаєте новину «З окупованого Донбасу не випускають дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі