пʼятниця, 15 квітня 2011 00:00

Вузи вимагають у випускників повернути гроші за навчання

— 1 квітня отримав листа зі свого колишнього вузу — Харківського університету радіоелектроніки. Написано: ви отримали вищу освіту на бюджетній формі. Але не відпрацювали три роки на держпідприємстві. Тому маєте повернути гроші за навчання у сумі 20 тисяч гривень. По 4 тисячі за кожен рік, — показує папірець випускник 2009-го Сергій Реусов, 24 роки. — Посилаються на постанову Кабміну. Погрожують стягнути гроші через суд.

Такі ж листи отримали колишні студенти Харківського політехнічного інституту та Академії культури.

— Я передзвонив до університету. Кажуть, матеріали вже в суді та у прокуратурі. І мені доведеться заплатити. Але за що? — обурюється Сергій. — На останньому курсі з мене взяли довідку з майбутнього місця роботи. Доки я довчився, там почали скорочення. Нових працівників не наймали. З тих пір я не можу знайти роботу.

Про трирічне відпрацювання на держпідприємстві вузам нагадало Контрольно-ревізійне управління.

— Є наказ президента та постанова Кабміну за 1996 рік. Якщо молодий фахівець не прибув за направленням, без поважної причини відмовився працювати чи звільнився, не відпрацювавши три роки, він зобов'язаний відшкодувати держбюджету вартість свого навчання, — показує документи Інна Варченко з управління КРУ в Харківській області. — Ми перевірили вузи. Побачили, що цю норму не виконують.

У Харківському політехнічному 30 випускників не поїхали за направленнями. Четверо звільнилися через рік. Держава на цьому втратила 460 тис. грн. В університету радіоелектроніки таких випускників 60. Це збиток майже у півмільйона гривень. 203 спеціалісти пішли до приватних фірм.

Через такі порушення КРУ заморозило рахунки Академії культури.

— Але ж механізму стягнення грошей із таких студентів немає, — розводить руками перший проректор цього вузу Микола Каністратенко.

— Це стара радянська норма, яка на практиці ніколи не працювала, — говорить ректор Харківського педуніверситету Іван Прокопенко. — А якщо випускник пішов на приватне підприємство, він що — не для України працює?

— Такі позови не мають юридичної перспективи, — вважає юрист Микола Кривошапко, 34 роки. — Держава за Конституцією має забезпечувати доступну й безкоштовну вищу освіту. Крім того, за Законом "Про вищу освіту" вузи повинні направляти студентів на роботу. А вони цього не роблять. Хто винен, що випускники не працюють, тут іще треба розібратися.

Зараз ви читаєте новину «Вузи вимагають у випускників повернути гроші за навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі