вівторок, 23 квітня 2019 05:10

"Лікар одразу спитав: "Скільки у вас грошей?"

— Син перейшов до п'ятого класу. Нам відразу ж сказали, що потрібно здати 420 гривень на шпалери, фарбування, канцтовари, — розповідає 32-річна Тетяна Іванова — жителька Макіївки. Щомісяця виходить до 700 гривень. Доводиться іноді просити в борг у родичів, щоб зі школою розплатиться.

На окупованих територіях через малі зарплати та регулярні проблеми з виплатами, процвітає побутове хабарництво.

— На Новий рік учительці подарували дорогу коробку цукерок і українське шампанське. Складалися всіма батьками, — розповідає Іванова. — Так вона пирхнула, але взяла наш презент. Не розмовляла з батьківським комітетом до 8 березня. З'ясувалося, хотіла 1000 гривень. Занижувала оцінки дітям. Довелося дати гроші.

Влітку 2018 року на шість з половиною років ув'язнили Ірину Симонову — так званого заступника міністра освіти і науки ДНР. Вимагала гроші із вчительки української мови та літератури, щоб влаштувати її на роботу в одну з гімназій.

— Якщо не здав практику — віддавай викладачеві 600 гривень. Він поставить підпис, що проходив її на кафедрі, — розповідає 22-річна Анастасія. Прізвище просить не вказувати. Навчається на четвертому курсі Донецького національного університету в окупованому місті. — Майже всі студенти працюють. Якщо пропустив пари, або щось не склав — плати. З одної людини можна ­отримати ­400–1000 гривень. Ціна хабара залежить від предмета, заліку або іспиту і викладача. Іноді староста просить скинутися кафедрі на вино й закуску на честь свят. На державний іспит викладачі склали список: вода, сік, цукерки, квіти, чай, кава. Кожен студент за такий стіл заплатить 200 грн.

Мінімальна заробітна платня медичної сестри в Донецьку — 1332 гривні. Такі дані наводить окупаційний центр зайнятості ДНР.

— Медсестра міської лікарні запропонувала мені зробити медичну книжку. За день можна пройти всіх лікарів. Коштує 1465 грн, — розповідає 19-річна Катерина Попова. Працює офіціанткою в ресторані Донецька. — Зазвичай оформлення медкнижки займає місяць. Треба пройти з десяток лікарів та здати аналізи. Співробітники лікарні, щойно познайомившись, питають, де працюєш. Якщо в ресторані або маєш власну точку продажу їжі — завжди допоможуть оформити медичну книжку швидко. Працівників столових не чіпають. З них нема за що брати. З кожного пацієнта лікарі та медсестри мають по 150 грн.

У клініках додатково потрібно платити за перев'язки.

— Моєму чоловікові потрібно було дробити каміння в нирках. Попросили купити ліки та здати на нужди лікарні. Віддала половину зарплати — 2000 гривень, — розповідає 43-річна Тетяна Носова з Донецька. Стоїть у черзі в магазині біля обласної клінічної лікарні ім. Калініна. — Питаю: а де російська гуманітарка? Мені кажуть, що вона тільки для лікарів. Потім дізналася, що вони її здають в аптеки або самі продають. Сама операція коштує 8370 грн. Додатково треба платити за перев'язки.

— Торік мене теж поклали до лікарні. Почав підскакувати тиск. Лежала на денному стаціонарі, після обіду їхала на роботу. Лікар одразу спитав: "Скільки у вас грошей?" Кажу, що на недорогі ліки вистачить. Поклав до маленької палати, де стоять шість ліжок. Медсестра навіть не приходила глянути, як почуваюся після крапельниці.

Так зване МВС ДНР штрафує автомобілістів з українськими номерами.

Навіть якщо у них була реєстрація на українській території, сума штрафу — від 130 до 215 грн. Повторне порушення коштуватиме до 425 грн.

— Біля Харцизька зупинили мене "даішники". Вимагали гроші за те, що буцімто в мене несправна машина, — розповідає 36-річний Максим Мельник з Макіївки. — На постах перевіряють технічний стан авто. Виявивши несправність, виписують штраф 630 гривень. Автомобіль можуть конфіскувати на штрафмайданчик.

— У мого знайомого таксиста "даішники" здерли півмісячну зарплатню. Потребували з нього показати квитанцію про сплату транспортного податку. В рік вона коштує 42 гривні. У машині її не виявилося. А шукати по базі не захотіли. Та ще й автомобіль на українських номерах. Погрожували забрати машину, бо не було "деенерівських" номерів. Віддав 2100 гривень штрафу. Його не виписували. Тихенько поклав в кишеню інспектору.

Гроші не беруть із бойовиків

У так званій ЛНР фактично легалізували систему внесків у лікарнях. За виклик "швидкої допомоги" тепер офіційно вимагають 150 грн.

— Виклик платний для всіх. Гроші не беруть тільки з так званих військових, — розповідає Олексій Михайленко, 25 років. 2018 року виїхав із Луганська. — Два роки тому окупаційна адміністрація провела буцімто реформу охорони здоров'я. Фактично полягала в масовому скороченні персоналу. Тепер на "швидкій" є тільки фельдшер і водій. Лікар приймає лише у відділеннях. Також за роботу вимагають по 300 гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Лікар одразу спитав: "Скільки у вас грошей?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі