вівторок, 12 січня 2016 06:00

"Військові виламують двері, змінюють замок — і все"

— Национализация квартир у нас — не новинка. Обещали ее еще в августе прошлого года, — каже 47-річна Вікторія Абрамян з Луганська. Написала в соцмережі про націоналізовану квартиру в кварталі Героїв Брестської фортеці, біля стадіону "Авангард".

— Я — соціальний працівник, допомагаю самотній жінці там. На двері наклеїли довідку, що квартира націоналізована. Папірець поставив мене в ступор.

Луганяни активно обговорюють, як повертали назад свої помешкання. Кажуть, що влада шукає в хороших районах, з ремонтами. Популярні — в Ленінському, Жовтневому та Артемівському районах.

— Пасуть кілька місяців. Ходять ніби з перевірками від комунальних служб. Потім кажуть, що це жильці знизу і їх затоплюють. Просять показати документи на власність. Випитують за власників. Далі військові виламують двері, змінюють замок — і все.

Вікторія каже, що в місті розпродують дорогі меблі, ставлять сигналізацію. Житло виставляли на продаж, але ніхто не купив.

— Есть такая услуга — антиремонт, — розповідає 47-річний Олександр Поддуєв із Луганська. — Зіпсувати дороге житло, вивезти меблі. Перед Новим роком зривав шпалери в дворівневій квартирі на вулиці Совєтській. Забираю ліжка, унітаз, знімаю дорогі штори. Просять вікна поверх забити клейонкою і замастити болотом. Увечері вмикаю світло. Розраховуються меблями й технікою. Недавно за роботу отримав плазмовий телевізор.

У Донецьку "націоналізують" квартири від серпня 2015-го. Найбільше — у Київському та Ворошиловському районах. Так званий мер міста Ігор Мартинов відбирає житло в тих, хто знявся з обліку в паспортному столі та виїхав з окупованої території.

— Вернуть квартиру сложно, — говорить адвокат, 35-річний Дмитро Бистров, який допомагає повернути майно. — Є два способи віджиму. Перший — власник нібито дарує його місту. Квартиру реєструють за законами ДНР. Другий — передача в довгострокову оренду. Тут шанси є, якщо довести, що квартира — українська і її не мали права так здавати. Простіше рознести житло, щоб там не було спального місця, плити, унітаза. Такі бойовикам непотрібні.

Помешкання віддають російським військовим. Іноді — лікарям, соціальним працівникам, родичам керівників ДНР. Торік удалося відсудити п'ять. Суди проходять в Україні. Знайшов кілька зачіпок. В одній справі людину, яка "передала" квартиру місту, того дня оперували. Так довели, що нотаріальних операцій проводити не могла. Україна не визнає нотаріальних дій на території ДНР, а ті — проведених в Україні. За їхніми законами, житло, в якому прожили понад п'ять років і зробили капремонт, стає власністю. Мав кілька судових тяганин з повернення бізнесу. Досі тривають. Деякі підприємства повністю знищені.

Коротко

У центрі Донецька снайпер убив одного з польових командирів терористів ДНР Євгена Кононова. Про це пишуть на сайтах бойовиків.

Один із колишніх лідерів ДНР ­Андрій Пургін звинуватив у смерті Кононова "ворожих дивер­сантів".

Євген Кононов на прізвисько Кіт брав участь у конфліктах на Північному Кавказі. Під час війни на Донбасі командував одним з бандформувань у боях за Шахтарськ, Савур-Могилу, Донецький аеропорт і Дебальцеве.

Бойовики перекидають в район Докучаєвська на Донеччині додаткові сили з "Градами". Про це повідомляє координатор "Інформаційного спротиву" Дмитро Тимчук.

У першу лінію на ділянці перекинули дві посилені мотострілецькі роти, ротну тактичну групу з 180–200 чоловік та 15–16 одиниць бойових броньованих машин, шість установок "Град" і не менше шести 122-мм САУ "Гвоздика", захованих у трикутнику Андріївка — Ларине — Рясне.

Терористи під блокпостом ­Зайцеве на Донеччині обстріляли машину з мирними жителями. Про це розповідає пасажирка авто Анжела. Прізвища не називає. З чоловіком поверталася з Микитівки, де купили корм для тварин. У районі повороту на Жованку машину обстріляли. Подружжя майже 2 год. під обстрілом ховалося за мішками з комбікормом, що були в авто.

"Стоять, по-моєму, троє людей і в упор стріляють в машину", — каже жінка на відео прес-центру штабу АТО. Наголошує, що на формі стрільців не було розпізнавальних знаків.

Бойовики не пускають гуманітарні організації на непідконтрольні Україні території. Іноземні структури не можуть отримати дозвіл на роботу там, ідеться в "Огляді криз 2015 року" проекту координації гуманітарної діяльності ACAPS.

"На Донеччині можуть працювати тільки Червоний Хрест, Фонд Ахметова і чеська організація "Людина в біді". На Луганщині — ООН і Червоний Хрест".

Регіон потребує $316 млн на гуманітарну допомогу. З них задоволено менше 50%.

Канікули для школярів ДНР продовжили на тиждень — через застуди. Про це повідомили в прес-службі так званого міністерства освіти і науки ДНР. За повідомленнями джерел зі штабу АТО, у підрозділах бойовиків також спалахнула епідемія застудних хвороб і вони бунтують. Деякі збираються самовільно залишити частину через погане ставлення і відсутність ліків.

200 канадських військових приїхали в Україну 10 січня, щоб навчати українських солдатів у рамках місії "Юніфайр".

10 тисяч акцизних марок для алкогольних напоїв нелегально намагалися завезти на територію ЛНР і ДНР через блокпост "Мар'їнка" на Донеччині. Про це повідомили в Державній фіскальній службі.

Зараз ви читаєте новину «"Військові виламують двері, змінюють замок — і все"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі