вівторок, 26 лютого 2019 00:05

Власникам корів платитимуть по 900 гривень

Кожен українець, який тримає корову, цьогоріч отримає від держави 900 грн. Відповідна постанова Кабінету міністрів вступила в дію 22 лютого.

Також зросла дотація на вирощування телят. Гроші виплачуватимуть за кожні чотири місяці від народження молодняку. На теля віком від одного до п'яти місяців господарі отримають 300 грн, від п'яти до дев'яти — 700 грн, від дев'яти до тринадцяти — 1500 грн.

— Державні дотації виплачують тільки на зареєстровану худобу, — розповідає 53-річна Наталія Безсмертна із села Самчики Старокостянтинівського району на Хмельниччині. — Щоб отримати гроші, власник теляти має подати до сільської ради копію паспорта, ідентифікаційний код, відкрити спеціальний рахунок у банку. Також потрібен паспорт та ідентифікаційний номер на теля і його матір. У документах прописують дату народження худоби, її кличку. Сільська рада щокварталу подає документи в обласне сільськогосподарське управління. Якщо хоч одна цифра не зійдеться — документи повертають і гроші не виплатять. Крім того, господар протягом 14 місяців не має права продавати худобу. Якщо про це довідаються, дотацію доведеться повертати.

— Ці 2,5 тисячі гривень у рік за вирощування одного теляти — дріб'язок. Сьогодні літр молока скуповують по 5 гривень. Щоб напоїти теля, потрібно 10 літрів на добу — це 50 гривень на день, і 1500 на місяць. Вигідніше молоко продавати, а не згодовувати теляті. Та й корів вирощувати невигідно.

— Механізм отримання дотацій — складний. Щоб одержати гроші, людині треба довго заморочитися, — говорить економіст Олександр Охріменко, 54 роки. — Та й допомога мала, за неї купиш кормів максимум на місяць. Українці не відчують вигоди. Це — чергова спроба влади показати, що вона щось робить. Ця ж постанова передбачає відшкодування вартості будівництва й реконструкції підприємств зі зберігання і переробки зерна. Процедура настільки складна, що тільки агрохолдинги зможуть зібрати необхідні документи.

Зараз ви читаєте новину «Власникам корів платитимуть по 900 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі