четвер, 10 лютого 2022 07:55

"Вистояли 2014-го, зможемо й тепер"

Автор: REUTERS
  5 лютого харків’яни розгорнули 100-метровий синьо-жовтий прапор на майдані Свободи. Переконують, що у разі повномасштабного вторг­нення Росії всі стануть на захист України
5 лютого харків’яни розгорнули 100-метровий синьо-жовтий прапор на майдані Свободи. Переконують, що у разі повномасштабного вторг­нення Росії всі стануть на захист України

Понад 5 тис. харків'ян 5 лютого вийшли в центр міста на Марш єдності. Протестували проти агресії Росії.

— Кажуть, що Харків здамо, — каже волонтерка Марина Ворона. — Ніколи! Ми — Україна. Тут народилися, тут живуть наші діти. Не будемо тікати. Будуватимемо Європу тут.

Учасники йшли центральними вулицями міста, вигукували патріотичні гасла. Всередині колони несли 100-метровий синьо-жовтий прапор. На майдані Свободи заспівали гімн України.

— Не треба нам Росії. Не хочемо ніяких окупантів. Це наш дім — наші правила, — говорить пенсіонерка Ірина ­Гаєва.

Міжнародний марш єдності за Україну провели 6 лютого в Києві. Майже 200 людей із США, Канади, Німеччини, Ірландії, Великої Британії, Швеції пройшли від пам'ятника Тарасові Шевченку до майдану Незалежності. В руках несли прапори своїх держав та України.

— Настав час міжнародній спільноті показати нашу солідарність перед російською агресією. Повна підтримка України, — кажуть організатори маршу.

Відеозвернення до російського президента Володимира Путіна записали одесити. Заявили, що готові захищати своє місто зі зброєю в руках.

— Одеса завжди славилася різноманіттям національностей і гостинністю. Але лише для тих, хто приходить до нас із миром, — говорить активіст 28-річний Дем'ян Ганул. — Одесити захищали свої будинки від німецьких нацистів 81 рік тому. Ми вистояли 2014-го перед російськими солдатами, які розв'язали війну на українській землі. Зможемо й тепер. Ми всі станемо пліч-о-пліч проти окупантів, і байдуже, якою мовою говоримо та в яку церкву ходимо.

Росія почала збирати свої війська біля кордонів України з осені 2021-го. Представники США та країн Заходу припускають, що Москва готується до вторг­нення. Президент Володимир Зеленський заявив, що під приводом захис­ту російськомовного населення Росія може спробувати захопити деякі території України, зокрема, Харків.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Вистояли 2014-го, зможемо й тепер"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі