пʼятниця, 09 липня 2010 05:25

Від спеки найбільше страждають карликові собаки

Собаки карликових порід швидше за інших перегріваються. Важко дихати в жарку погоду також псам із плоскими мордами та короткими носами.

— У цих тварин особлива будова голови. Коли їм жарко, вони не можуть дихати достатньо, щоб температура їхнього тіла знизилася, — каже 38-річна Олександр Лихошвай, завідувач приватної клініки ветеринарної медицини в Полтаві. — Аби уникнути перегріву, раджу гуляти з улюбленцем о шостій ранку і о дев"ятій вечора. Не можна залишати їх у закритих машинах навіть у тіні. Вони можуть перегрітися до смерті. Давайте часто пити.

Перші ознаки перегрівання — тварина стає млявою, пасивною, відмовляється їсти. Їй треба зміряти температуру. Нормальною є до 39°С.

— Перегріту собаку потрібно сховати від сонця, дати їй води. Обтерти мокрою ганчіркою. Обливати не потрібно, щоб не було різкого перепаду температур і спазму судин, бо може померти. Особливо це стосується старих тварин.

Коти теж важко переносять спеку. Довгошерстих варто трохи підстригти.

— Купати перських котів не раджу, бо шерсть зваляється, від чого буде порушення обміну речовин в шкірі. Можуть виникнути мокнучі екземи. Коти самі відчувають перегрів і шукають холодку. Та й собака сам навряд чи перегріється, лише з необережності господаря.

Зараз ви читаєте новину «Від спеки найбільше страждають карликові собаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі