вівторок, 24 жовтня 2006 18:08

Венедикт Лавренюк створив 15 музеїв

Недільного вечора в Тернополі помер 72-річний музеєзнавець та етнограф Венедикт Лавренюк.

— Краще історію краю, аніж Венедикт Антонович, ніхто не знав, — каже товариш покійного Михайло Ониськів, 64 роки. — Не раз він сидів у центрі компанії і розповідав. А ще дуже любив "Амаретто". Як випивав 50 грамів цього лікеру, кращого оповідача не було.

Народився Венедикт Лавренюк в селі Мізюринці Шумського району. Закінчив історичний факультет Луцького педуніверситету. Працював заввідділом культури у Великих Дедеркалах, директором краєзнавчого музею в Кременці. Був першим головою Всеукраїнської спілки краєзнавців. Із 1976-го по 2003-й очолював Тернопільський обласний краєзнавчий музей. Створив 15 музеїв, зокрема Тернопільський художній.

— Сім"я в нього трохи інтернаціональна, — розповідає Михайло Ониськів. — Зять — сибіряк, дружина — білоруска. Венедикт любив співати білоруських пісень, яких навчився в дружини. На Різдво колядували в нього вдома. Венедикт Антонович іще жартував, що буде танцювати. Два роки тому йому ампутували ногу — хворів на цукровий діабет.

Лавренюка поховали на кладовищі в Підгородньому під Тернополем.

Зараз ви читаєте новину «Венедикт Лавренюк створив 15 музеїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі