вівторок, 24 листопада 2009 07:49

Валянок із Майдану лежить у коморі

Понад 300 експонатів помаранчевої революції зберігаються у Львівському історичному музеї. 14 грудня 2004-го там відкрили виставку "Подих Майдану". Тепер атрибутика у фондах.

— З Майдану я привезла до Львова дві дорожні сумки помаранчевої атрибутики, — згадує працівниця музею Світлана Кочергіна, 52 роки. — За рештою директор Богдан Чайковський відправив до Києва службовий бус. Люди передавали помаранчеві накидки, прапори, одяг, валянки. Залишали автографи, писали вірші. Ось помаранчева хустка з гаслом: "Лучше умереть стоя, чем жить на коленях. От Горбань Ангелины. 27.12.2004". Найбільший плакат понад 3 метри завширшки. Збирала й символіку опонентів — біло-блакитні шалики прихильників Януковича.

Виставка діяла півроку. Для окремого музею вільного приміщення не знайшлося. Інтерес згас.

У столиці музей помаранчевої революції організували у Києво-Могилянській академії: скарги, листи, заяви виборців, довідка з номерами харківських автобусів, які возили учасників "каруселі", помаранчева будівельна каска, на якій виписані назви всіх обласних центрів, валянок із Майдану. А також лист Путіну на 70-метровому жовтогарячому полотні. Нині експонати складені в коморі.

— Кімната зачинена й опечатана, — кажуть у Могилянці. — Людина, яка відповідає за їхнє збереження — на лікарняному. Подивитися можна буде не раніше грудня.

Зараз ви читаєте новину «Валянок із Майдану лежить у коморі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі