четвер, 25 лютого 2021 06:31

Щеплення може стати процедурою для обраних

— Щеплення в Україні може стати про­цедурою для обраних. Закуплених вакцин на всіх не вистачить, — каже 32-річний Гліб Канєвський, голова експертної організації "Стейт­Вотч".

— Міністерство охорони здоров'я провалило не тільки вакцинацію. Не забезпечили тестування й необхідне в лікарні — засоби індивідуального захисту, кисень, апарати ШВЛ.

Є дві головні причини. У МОЗ постійно змінювалися кадри. Коли часто міняють відповідальних за фінанси, закупівлі, комунікації з міжнародними постачальниками — отримуємо такий результат. Друга проблема — корупція. Директор державного підприємства "Медзакупівлі" Арсен Жумаділов звинуватив міністра охорони здоров'я Максима Спепанова у тиску (Жумаділов звернувся до НАБУ із заявою про зловживання при закупівлі вакцин з боку МОЗ. У Бюро відкрили кримінальне провадження. — ГПУ). Той втручався в роботу підприємства, яке мало проводити прозорі аукціони й закуповувати ліки за бюджетними програмами. Зокрема, всі медичні товари для боротьби з пандемією.

Степанова звинувачують, що одноосібно вибрав компанію-посередника "Лекхім" для постачання китайської вакцини "Сіновак". За неї 30 грудня заплатили 964 мільйони гривень. Досі жодна доза не прибула.

Ми знайшли транш у 1,3 мільярда гривень. Ці гроші міністерство заплатило за якусь вакцину. Немає інформації — за яку, за якою угодою, на яких умовах. Можемо припустити, що за індійську "Астразенеку". Але МОЗ приховує інформацію.

Досліджували протоколи засідань Офісу президента щодо боротьби з пандемією. Такі зустрічі мають протоколюватися, бо на них приймають рішення — що робитиме Степанов, що — Аваков, що — керівник Мінфіну. Останній раз такі рішення фіксували наприкінці березня 2020 року. А потім перестали. Враження, що Зеленський і його команда розуміють недоліки, але не визнають. І не залишають слідів, щоб їхнім діям не можна було дати правової оцінки.

Зараз ви читаєте новину «Щеплення може стати процедурою для обраних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі