четвер, 07 квітня 2011 05:15

В Україні побільшає ураганів

Урагани та смерчі у світі тепер значно сильніші, ніж три десятиліття тому. Їх потужність щороку зростає на 0,5%. Хоча середня швидкість вітру залишається незмінною. Такого висновку дійшли австралійські вчені. Вони 23 роки збирали дані з семи супутників. Прогнозують, що урагани стануть ще сильнішими.

— Найінтенсивніші вітри з дощами бувають у південних, центральних областях України та в Карпатах, — каже Віра Балабух, 45 років, столичний метеоролог. — Але при цьому середня  швидкість вітру в нас зменшується. Це відбувається за рахунок того, що на території країни посилюється поле високого тиску. Воно сповільнює віяння.

Шквали із сильними зливами, градом, смерчі спричинює також глобальне потепління.

Із середини 1990-х у північній півкулі, і в Україні зокрема, температура повітря значно підвищилась. Останні 10 років визнали найтеплішими за весь період метеорологічних спостережень. За такої високої вологості та потепління швидкість вітру може досягати швидкості потяга.

Найбільше сильних вітрів було торік. Доти таке спостерігали 1969-го.

Віра Балабух прогнозує, що в майбутньому побільшає шквалів на початку весни. Улітку почастішають пилові бурі та смерчі.

Зараз ви читаєте новину «В Україні побільшає ураганів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі