вівторок, 11 квітня 2017 00:00

У Полтаві вимагають перевиборів мера

— Різанина в Полтаві оголила ­систему корупції імені мера Олександра Мамая. Зі своїми посіпаками має бізнес на ­відкатах і дерибані бюджету. Воює проти всього українського. Ми прийняли виклик. Не розблокуємо міськраду, поки парламент не дасть добро на перевибори, — каже 27-річний Юліан Матвійчук, міський депутат, колишній боєць "Азова".

З п'ятниці кілька сотень полтавців зайняли приміщення міської ради. Створили революційний комітет. Вимагають позачергових виборів міського голови.

Напередодні в Полтаві сталася масова бійка. Почалася під час акції людей проти відкриття кафе на центральній вул. Соборності. Його мали зробити в арці, яка веде з вулиці у двір багатоповерхівки. На містян накинулися захисники забудови з кременчуцької охоронної фірми "Скорпіон-2016". Били людей ножами, пускали сьозогінний газ. Ветеран АТО Олександр Коба отримав вісім ножових поранень. ­Наступного дня міністр МВС Арсен Аваков повідомив, що охоронну фірму позбавили ліцензії.

Серед блокувальників мерії багато бійців АТО з батальйону "Айдар", полків "Азов" і "Дніпро". Стоять у бронежилетах, спілкуються по раціях. Ночують у спальних мішках. Харчі їм зносять мешканці дому, біля якого мали будувати кафе.

— Нас постійно провокують. У будинок матері Матвійчука кинули пляшку із запальною суміш­шю, — говорить учасник блокади Олександр Сороковий, 31 рік. — Днями чорношкірий хлопець підійшов і заспівав гімн Росії. Люди ледь втрималися від сутички. А вночі міськраду мала штурмувати Нацгвардія. Не зробили цього, бо прислухалися до нас. Також у поліцію дзвонили невідомі із заявами, що мерія замінована.

У будівлю люди не пропускають працівників мерії. Пройдете разом із Олександром Мамаєм, пояснюють. Мер у понеділок на роботі не з'явився. По телефону журналістам заявив, що поїхав у відрядження.

Крім перевиборів, полтавці вимагають заборони на спорудження в місті кіосків. Хочуть також, щоб звільнили заступника мера Михайла Шевченка. Звинувачують його, що привіз охоронців із Кременчука. Називають їх тітушками.

Збудувати кафе в арці планував підприємець Віктор Степаненко. Жителі будинку виступили проти, бо арка є запасним виїздом із двору. Після зіткнень бізнесмен призупинив роботи.

Ножові поранення в бійці біля арки також отримав полтавець Дмитро Юденко. Поліцейському Павлові Пипенку зламали ніс і розбили голову.

Усіх постраждалих прооперували. Поліція затримала Анатолія Прядка, одного з підозрюваних у заподіянні поранень ножем. Шукають другого — Євгена Усенка.

2 меморіальні дошки загиблим бійцям АТО — Миколі Чепізі та Сергієві Лимарю — розбили в Полтаві в ніч на 8 квітня. Також розтрощили дошку на честь отамана й керівника Української Народної Республіки Симона Петлюри. Пам'ятні знаки, присвячені загиблим військовим, у місті знищують уже втретє.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві вимагають перевиборів мера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі