четвер, 02 вересня 2021 07:56

У перший клас пішли 408 тисяч школярів

1 вересня 4,2 млн дітей пішли у школи, 408 тис. із них — вперше. Навчатимуться у майже 15 тис. закладів, з яких 1033 опорні — головні в об'єднаних територіальних громадах.

Цього року для школярів п'ятих-дев'ятих класів розпочинається реформа "Нова українська школа". Зміниться програма, з'являться нові предмети. Будуть уроки з етики, технологій, культури добросусідства. За бажанням батьків, діти можуть відвідувати курси з драматургії й театру, підприємництва та фінансової грамотності, громадянської освіти.

Для всіх школярів ­зміниться меню в їдальнях. Складатиметься зі 160 страв — українських, середземноморських, сезонних, без глютену й лактози. У раціоні побільшає м'яса, молочних продуктів, фруктів, горіхів, ягід. Не буде грибів, сосисок, ковбас, газованих напоїв, кави, консервів, кондитерських виробів.

Це меню розробив кухар 34-річний Євген Клопотенко. Його страви дослідили технологи й дієтологи.

— Вартість харчування відрізнятиметься залежно від регіону. Бо всюди різна ціна продуктів і комунальних послуг, — розповідає міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, 41 рік. — Грошей у бюджеті достатньо для забезпечення здорового харчування.

Різниця в ціні буде незначна, казав у червні цьогоріч Клопотенко:

— Якщо раніше для приготування продуктів за всіма вимогами йшло 14 гривень, то зараз буде 14,5 гривні. Для кращої якості продуктів ціна має становити 14–25 гривень.

У середу вранці біля київської школи №29 на вул. Петра Калнишевського, 3а, збираються першокласники з батьками. Більшість — у вишиванках.

— Не думала, що буде така холодіна. Плюс 15, — 31-річна Вероніка Нікітенко кутає в куртку доньку Єву, 7 років. — Донька не переживала, що йде в перший клас. А я ніч не спала.

Вчителі заводять молодші класи в школу на перший урок "З Україною в серці".

— Могли б хоча б лави винести, щоб сісти, — закурює цигарку біля вікон чоловік років 30. Після зауважень інших батьків іде за територію школи.

Внутрішній дворик прикрашений кульками й вітальними плакатами. Посередині стоїть дошка з написом крейдою "З 1 вересня!". Навпроти неї фотографуються троє десятикласників у чорних костюмах.

— За школою не скучав. У мене було ідеальне літо — двічі побував на морі, раз у горах, — переглядає світлини на мобільному 15-річний Ігор. — Не проти, щоб нас знову закрили на карантин.

Об 11:00 починається лінійка. З піснями й танцями виступають старшокласники. Накрапає дощ.

— 1 вересня не таке стало, — говорить 56-річний Володимир Іванович. Привів онука 9-річного Івана. — В наш час всі з квітами йшли. Співали на лінійці, вірші читали. Зараз усе сіро.

Біля Черкаського фізико-математичного ліцею збираються кількасот людей. Майже всі тримають квіти.

— Вітаємо зі святом шкільного дзвінка! — каже в мікрофон ведучий. — Сьогоднішній день важливий для учнів нульових класів і новоприбулих.

Випускники хором співають гімн ліцею.

— Добре, що 1 вересня почалося вживу. Атмосферу свята дистанційно не передаси, — говорить черкащанка Олена.

Предмети школярам викладатимуть понад 635 тис. педагогів.

— У нас 72 тисячі вчителів — пенсійного віку, — каже міністр освіти та науки Сергій Шкарлет, 48 років. — Їх варто поважати, в деяких питаннях вони компетентніші за молодих колег. Хоча їм потрібно шукати заміну.

Молодих фахівців бракує.

— Професія виснажує психологічно, — говорить ексзаступник міністра освіти та науки Єгор Стадний, 33 роки. — Є проблема з оплатою праці. Вона прив'язана до стажу. Молоді заробляють по 7 тисяч гривень. І це — якщо є повне завантаження. Офіціанти в ресторанах мають більше.

— Професія вчителя залишається безперспективною й безнадійною, — розповідає освітній експерт Віктор Громовий, 58 років. — Колега-директор говорив, що не може знайти нормального викладача англійської. Всі йдуть, бо деінде пропонують більші зарплати.

Школи в зеленій зоні карантину працюватимуть у звичайному режимі. Якщо область перейде в жовту чи помаранчеву — відкритими залишаться заклади, де від коронавірусу щеплено 80% учителів. У червоній зоні навчання проходитиме тільки в дистанційній формі.

На кінець серпня від коронавірусу повністю вакцинувалися майже 185 тис. вчителів. 145,5 тис. отримали першу дозу.

— Більшість колег опанували дистанційне навчання. Хоча жодні технології не замінять живого спілкування, — каже Віктор Громовий. — Викладаю математику, історію, хімію та навчаю учнів компетентностей, пробуджую цінності. Це складно робити дистанційно.

Зараз ви читаєте новину «У перший клас пішли 408 тисяч школярів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі