вівторок, 03 вересня 2013 05:15

У чорному списку санаторіїв Криму є заклади народних депутатів

На 28 серпня у Криму відпочили п'ять мільйонів туристів. До кінця сезону чекають іще на мільйон. Порівняно з минулим роком було менше українців, але побільшало приїжджих із Росії, Азербайджану та Туреччини.

— Від початку року півострів відвідали близько 500 тисяч людей із Євросоюзу. Найбільше з Великої Британії й Прибалтійського регіону, — каже 37-річний Олександр Лієв, міністр курортів і туризму Автономної Республіки Крим. — Через незбалансовану державну політику тут приймають колосальну кількість туристів у липні-серпні. Ми з двома місяцями пляжного сезону не можемо конкурувати з іншими регіонами світу, де він у рази більший.

Як контролюєте рівень безпеки в готелях, санаторіях і пансіонатах?

— Скоро оприлюднимо список, які заклади не рекомендуємо для відпочинку. Там половина приватних санаторіїв. Зокрема тих, які належать народним депутатам від різних партій. Стільки ж державних, які належать судовій адміністрації, силовим відомствам. Наприклад, "Юність" була власністю Міністерства охорони здоров'я. Санаторій значився у нашому чорному списку, але продовжував працювати. Закрити його ми не мали права. Оголосити перелік — це все, що нам дозволено законом.

Керівники санаторіїв із чорного списку нарікають, що влада включає туди заклади, звідки не отримує хабарів.

— А що ж їм ще казати на своє виправдання? Там відпочивати не тільки невигідно через різницю між ціною і якістю, а й небезпечно для здоров'я. Підтвердження цього — сумна історія з "Юністю", де внаслідок обвалу балкона загинула 10-річна львів'янка. Ми робитимемо все, щоб витіснити такі санаторії. Вони, попри заборону, поселяють в аварійні корпуси дітей — через те, що в сусідньому відремонтованому живуть люди за комерційними путівками.

До фонду соцстраху регулярно надходять скарги від людей, які придбали в них путівки і живуть у гірших умовах, ніж ті, які відпочивають власним коштом.

— А чого вони хочуть? Їхня путівка коштує 270 гривень за добу з харчуванням, проживанням і лікуванням у пік сезону, в серпні. Хоча в цей час санаторій може продати їх дорожче. Щоб викрутитися, заклад тримає окрему, не приведену до ладу кімнату для відпочивальників за путівками соцстраху. На мій погляд, потрібно запроваджувати адресну допомогу. Щоб не чиновник, а людина обирала для себе санаторій, де хоче оздоровитися.

Чому кількість зірок, присвоєна готелеві, не відповідає рівневі сервісу?

— Із "зірковістю" готелів у нас застій. Комісії, які її визначають, працюють у Києві. Вони приїхали, дали зірку, а чи готелі тримають рівень — ніхто не контролює.

Як перевіряєте заклади громадського харчування?

— Торік із близько тисячі закладів торгівлі закрили із сотню кафе й стихійних точок. Санстанція й міліція зараз не мають права проводити з нами рейди. Зате більше можливостей для контролю є в громадських організацій. Громадська рада при Раді міністрів перевіряє заклади харчування кілька разів на тиждень. Ми їм надаємо транспорт, інколи — "беркутівців".

Зараз ви читаєте новину «У чорному списку санаторіїв Криму є заклади народних депутатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі