вівторок, 05 вересня 2017 07:15

"Вже навчена сюди ходити. Іду зразу з чаєм і бутербродами"

— Люди в міграційному центрі ночують. Одна циганка вчора прямо на сходах спала. Їй треба терміново в Молдову, а паспорт закордонний ніяк не оформить, — каже 60-річна Валентина Петрівна. 27 серпня стоїть біля міграційного центру в райцентрі Жмеринка Вінницької області. Тут приймають людей з трьох районів — Жмеринського, Тиврівського і Барського.

В усіх районних міграційних центрах потрібно по кілька днів відстояти в черзі, щоб подати документи на отримання закордонного чи українського паспортів. Відвідувачі займають її з ночі. Беруть із собою їжу, теплий одяг.

До Жмеринського центру приїжджаємо о четвертій ранку. У черзі вже є 14-річна дівчина, кілька дорослих. Поряд із будівлею — дві машини забиті людьми. Багато хто тупцює навколо приміщення.

— Добре, що хоч чергу розділили. Одні йдуть на українські паспорти, інші — на закордонні, — продовжує Валентина Петрівна. — А ще пару днів тому всіх приймала одна дівчинка. Був жах. За день не більше восьми людей проходили. Я сюди вже тиждень ходжу, стою з ранку до ночі. Діти кличуть у Польщу. Аби хоч на старості Європу побачила. Але через такі черги мені нічого й не хочеться.

— Я вже навчена сюди ходити. Іду зразу з чаєм і бутербродами. Тепло вдягаюся, — говорить 45-річна Ірина Люлько. Розгортає торбинку з їжею. — У перший день для фото на паспорт гарно вдяглася, підфарбувалася. Тепер розумію, що нікому тут краса не треба. Головне — просто потрапити на прийом. Я тут четвертий день.

Близько восьмої ранку біля центру збирається багато людей. Самі вирішують, хто за ким проходить. У приміщенні вміщаються до 50 відвідувачів. Сідають на столах і спеціальних кріслах. Більшість залишаються надворі.

— Паспорта чекати треба довго. Ми подавали документи ще в червні, а забрали лише сьогодні, — каже один із чоловіків.

Займати електронну чергу марно, пояснюють люди. Там давно зайняті всі години, система часто не працює.

Великі черги в центрах утворюються внаслідок великого попиту на оформлення паспортів, говорять у Державній міграційній службі. Документи виготовляють лише на одному підприємстві — поліграфкомбінаті "Україна".

Зараз ви читаєте новину «"Вже навчена сюди ходити. Іду зразу з чаєм і бутербродами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі