пʼятниця, 02 вересня 2016 06:30

"Погрожують затопити перший поверх, якщо не покинемо заклад"

Автор: ФОТО: НАТАЛІЯ Міняйло
  Початкову школу в Гостомелі Київської області власники будівлі вважають аварійною. Там нібито пошкоджені дерев’яні перекриття. Документів, що підтверджують це, керівництву закладу не надають
Початкову школу в Гостомелі Київської області власники будівлі вважають аварійною. Там нібито пошкоджені дерев’яні перекриття. Документів, що підтверджують це, керівництву закладу не надають

Бізнесмени хочуть закрити початкову школу

— Прийшли якісь хлопці й наказали вийти зі школи. Бо вона нібито аварійна. Почали обносити територію червоною стрічкою. Ніяких документів дозвільних нам не надали. Сказали тільки, що виконують вказівку власника, — каже 47-річна Світлана Чумак, директор початкової школи № 15 у селищі міського типу Гостомель на Київщині.

У селищі хочуть закрити одну з двох початкових шкіл. Її будівля належить приватним підприємцям Богдану Павлюку та Ользі Прилипко. Вони проти того, щоб тут навчалися діти.

— Цей дім належав радгоспу "Бучанський". Селище орендувало його за символічні гроші. Але три роки тому радгосп узяв великий кредит і не зміг його повернути. В суді інтереси підприємства представляла адвокат Лариса Павлюк. З нею розраховувалися землею радгоспу. Віддали ділянку, на якій стоїть школа. Потім будівля перейшла до її сина Богдана, — говорить депутат селищної ради Анатолій Туровський, 51 рік. — Власники не хочуть здавати приміщення в оренду під школу.

— Погрожують затопити перший поверх, якщо не покинемо заклад. Або десь замкне проводку. Прийшлося дзвонити в організацію ветеранів АТО. Вони охороняли територію, — говорить Світлана Чумак. — Селищний голова Юрій Прилипко пообіцяв, що нас не виселять, доки не зведуть нову школу. Але жодних офіційних документів нам не дали.

Нову початкову школу в Гостомелі обіцяють спорудити з 2013-го.

— Це питання дуже гостре для нас. Бо кількість населення зростає. Зараз у селищі мешкають 20 тисяч людей, — говорить ­Анатолій Туровський. — До того, що 15-ту школу треба відстоювати наприкінці серпня — вже всі звикли. Торік було щось подібне.

У школі працюють вісім учителів, навчаються 62 дитини. Їхні батьки — проти закриття закладу. Він єдиний у місцевому мікрорайоні Баланівка.

— До неї сину пішки недалеко ходити. Якщо закриють — змушені будемо возити його в іншу, на другу зміну. Це доволі важко, — говорить місцева 38-річна Інна Лісняк. Її син 6-річний Кирило йде у перший клас.

— Син проти роботи навчального закладу, бо будівля в аварійному стані, — каже мати власника Лариса Павлюк. — Колись це була колгоспна контора. Вона не пристосована під школу, яка працює тут із 1997 року. Дерев'яні перекриття прогнулися на 10 санти­метрів. У приміщенні можуть перебувати максимум дві особи, а не 70. Як власник мій син несе кримінальну відповідальність за людей. Щось трапиться — його зроблять винним.

Школа продовжить працювати. Бо документів на зведення нового закладу немає, кажуть у районному управлінні освіти.

Зараз ви читаєте новину «"Погрожують затопити перший поверх, якщо не покинемо заклад"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі