пʼятниця, 13 вересня 2019 00:40

У ставці Гітлера знайшли чотириповерхове підземелля

На території ставки Гітлера "­Верфольф" у селищі Стрижавка під Вінницею знайшли невідому підземну будівлю.

— Це відкриття — сенсація, — каже директор Вінницького обласного краєзнавчого музею 60-річна Катерина Висоцька. — Все почалося з того, що під час екскурсії керівник київського Інституту прикладних проблем геофізики Микола Якимчук сфотографував землю біля бункера. Запідозрив, що під нею є пустоти. Вирішили дослідити. Завдяки частотно-резонансному зондуванню виявили приміщення на глибині 10–12 метрів. Висота кожного поверху сягає 1,8 метра. Це бетонна споруда з бетонним перекриттям товщиною майже 50 см.

Верхній поверх бункера розташований на глибині 2,5 м. Точної площі приміщення не називають.

— Розкопок поки що не буде. Продовжимо досліджувати. Площа ставки 24 гектари. Не просто взяти лопату в руки чи використати бульдозер. Ми не маємо креслень. Не знаємо, що всередині, — додає Катерина Висоцька.

Ставка Гітлера "Вервольф" була завдовжки 3 км і шириною 300 м. Містила 81 дерев'яний будинок, кулеметні гнізда, пости охорони. Відступаючи, німці все підірвали. Використали авіабомби. Вибухи були такої сили, що із землі вилітали бетонні брили з арматурою.

Кілька років тому на базі ставки створили "Історико-меморіальний комплекс пам'яті жертв фашизму". Для туристів розробили експозицію ставки Гітлера у 3Д-форматі, щоб могли уявити, який вигляд мала в роки війни.

Зараз ви читаєте новину «У ставці Гітлера знайшли чотириповерхове підземелля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі