вівторок, 17 липня 2012 07:00

У річці Устя від спеки задихнулася риба

Тисячі мертвих карасів та окунів усіяли береги річки Устя, яка тече через місто Рівне. Комунальні служби збирали рибу три дні, щоб очистити воду.

— Устя смєрдєла, як помойка, в жарюку, — розповідає 44-річний Леонід Шевчук із вулиці Набережної. — У четвер я вишол на берег із вудочкой. Спершу на слабе зрєніє списав — думав, що то листя з верби понападало. Придивився, а то дохла риба плаває догори брюхом. Багато було мєлочі: верховодка, окуньці, линь. Карась живучий, але й той подох. Глибина тут — максімум 2 метра. Рибалити зразу перехотілося.

Перші мертві рибини з'явилися у воді 11 липня, наступного дня їх було вже кілька тисяч. Люди почали обдзвонювати комунальні служби, щоб прибрали дохлятину. Кажуть, що рибу отруїли.

Усього загинуло близько тонни риби. Працівники тресту зеленого господарства та комунальної служби КАТП-1728 витягали її сітками та граблями. Мертвий улов складали у мішки вздовж берега. Те, що не підібрали люди, з'їли чайки.

Кажуть, причина масового мору — тривала спека. Упродовж двох тижнів температура повітря була +33-35°C. До цього додалися замулення русла, повільна течія, цвіль і загнивання сміття.

— Ніякої інфекції в риби не виявили. Плавники, шкіра та зябра були білими — це ознака кисневого головування, — запевняє начальник обласного управління ветеринарної медицини Микола Романюк, 57 років. — Усю загиблу рибу спалили на ветсанзаводі.

Цього року риба в річці вже гинула — 6 травня поблизу селища Квасилів під Рівним скинули в річку фекалії. Тоді загинули 6,9 тис. рибин.

Зараз ви читаєте новину «У річці Устя від спеки задихнулася риба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі