пʼятниця, 11 червня 2010 03:32

Троє українців піднялися на висоту 8463 метри

Автор: фото прес-служби Федерації альпінізму України
  Троє альпіністів із української експедиції підіймаються на гімалайську гору Макалу. Ця гора була останнім восьмитисячником, яку не вдавалося підкорити українцям
Троє альпіністів із української експедиції підіймаються на гімалайську гору Макалу. Ця гора була останнім восьмитисячником, яку не вдавалося підкорити українцям

Сергій Бублик, Володимир Рошко і Дмитро Венславовський 23 травня зійшли на гімалайську вершину Макалу висотою 8463 м. Це останній на планеті восьмитисячник, який досі не підкоряли українці. Вони — троє із 11 членів експедиції, хто дійшов до вершини. Розповісти про подорож погодилися лише через два тижні після повернення. Стільки часу відновлювали сили. Експедиція тривала 62 дні.

— Макалу штурмували тричі. Коли погода "відкрила вікно" 16 і 17 травня, Андрій Кийко, Максим Перевалов і Володимир Клебанський піднялися до штурмового табору на висоті 7850 метрів. Однак альпіністи захворіли. Другу спробу штурму призначили на 22 і 23 травня. Тоді Сергій Заколодний і Сергій Пугачов через ураганний вітер теж припинили сходження. Третій групі пощастило. О 18-й годині хлопці стали на купол Макалу. Уже було темно, — розповідає в середу Валентин Симоненко, 69 років, керівник експедиції та президент Федерації альпінізму та скелелазіння України.

Ніч у високих горах наступає раптово, без сутінок.

— Переживали, що буде погано на висоті. Ступали крок. Зупинялися і робили п"ять-шість вдихів-видихів, — пригадує Володимир Рошко, 27 років. — Ми ж піднімалися без використання кисню і без висотних носильників. Вийшли о пів на першу ночі. Було холодно і сильно вітряно. Температура мінус 30, мінус 32. Із холодом боролися по-всякому: розмахували руками й ногами, пили гарячий чай. Їсти на висоті не хочеться, хіба солодкого. Кожен кілограм там здається тонною. Як зійшли на гору, підняли невеликий прапор. Записки не лишали, бо з ніг валилися. Емоції з"явилися, як зустріли хлопців унизу. Тоді були обійми і відчуття, що зробили щось нереальне. За експедицію я схуд на 14 кілограмів.

Під час експедиції альпіністи чекали на сприятливу погоду 11 днів.

— Чого тільки не робили, щоб не зійти з розуму! Ходили по натягнутому канату, дивилися фільми. Спускалися нижче, де ліси і трава. Для реабілітації корисно спускатися вниз, там легше дихати, — каже Володимир Рошко. — На висоті 4800 був наш дім, базовий табір. Там була навіть сауна — палатка із паяльними лампами і камінням. Лампи працювали на бензині, нагрівали каміння. Після сходження на висоту сауна — це просто блаженство.

Під час експедиції двоє альпіністів захворіли на бронхіт, один відморозив пальці.

Макалу розташована за 22 км на південний схід від гори Еверест, на кордоні Китаю та Непалу. Експедицію присвятили пам"яті українського альпініста Владислава Терзиула. Він 2004-го підкорив цю вершину, але загинув під час сходження.

Вартість експедиції — $320 тис.

Зараз ви читаєте новину «Троє українців піднялися на висоту 8463 метри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі