четвер, 05 листопада 2020 06:34

"Свою норму знаю. П'ю 150 грамів на день"

— Роками сюди їздимо. Ні з печінкою, ні з почками проблем не маю. Чоловік діабету майже не відчуває, — каже киянка 60-річна Галина КОРЖАНІВСЬКА в центрі селища ­міського типу Східниця Бориславської міськради на Львівщині.

— Від Трускавця відмовилися. Повезли на аналіз тамтешню воду, а вона за властивостями виявилася далекою від східницької, — про­довжує. — Свою норму знаю. П'ю 150 грамів на день "Содової" для кишечника й "Нафтусю" від камнів у нирках. 21 день тут отдихаємо. Були і весною. А взимку воду по "Новій пошті" замовляємо.

Поправляє світле волосся.

— У "Фортуні" остановились. Номер з удобствами. Є триразове пітаніє з меню на вибір. На сніданок каші на молоці чи воді, блінчики, сирники, омлет. В обід можна вибрати борщ або суп. На гарнір — м'ясо по-гуцульськи, риба чи банош, салат. На десерт — тортик чи пирожок. На вечерю теж риба або м'ясо. Навіть перепілка була.

Східниця з населенням 2,5 тис. людей розкинулася на площі 735 га — за 100 км від Львова. Це один із найпопулярніших лікувальних курортів України. Із місцевого родовища добувають мінеральні води різного фізико-хімічного складу. У народі їх називають "Нафтуся", "Бромова", "Содова". З 1976-го сюди їдуть лікувати захворювання нирок, органів травлення, обміну речовин. Мінеральні родовища виявили в середині ХХ ст. — після майже столітнього добування в селищі нафти й газу.

Центральна вул. ­Золота Баня бере початок із автостанції. З будь-якої її частини видніється білосніжний храм Святих апостолів Петра й Павла Української греко-католицької церкви. П'ять бань укриті позолоченою бляхою, є дзвіниця.

Дорога до бюветів із мінеральною водою заставлена ятками із сувенірами. Багато вишиванок, магнітів, посуду з розписом. Кожні 200 м — салони краси й масажні кабінети.

— Я Микола, а кум — Валєра. Він із Донеччини, — посеред проїжджої частини спиняються двоє чоловіків років 60. Заводимо розмову про туристів, які їдуть на курорт.

— Не тримаю їх. Внуків багато, — продовжує Микола. — А до сусідів ходять. Платять по 200–300 гривень за ліжко. Окрему кухню мають. Найбільше — із Кривого Рогу. У них екологія нікудишня, червоні горобці по місту літають. Багато зі Слов'янська, Києва, Одеси.

— Самі водою лікуєтеся?

— Нє. "Нафтуся" мочегонна, вимиває солі, пісок із нирок. Але камінці в кожного є і їх не треба чіпати. Он сусідка курортників приймала і жеби не виливати воду — пила сама. За два тижні їде на операцію, бо камінець пішов. "Содову" п'ють, як повишена кислотність. І як нині напитися горівки, а завтра цієї води — попустить. "Бромову" ще маємо. На нерви помагає.

— При Союзі гроші вкладали у Трускавець, а Східницю не хотіли розвивати. Хоча тут вода ліпша, — долучається до розмови Валерій. — Старожили розказують, що коли захворів Юрій Андропов (генеральний секретар Центрального комітету Комуністичної партії Радянського Союзу в 1982–1984 роках. — ГПУ), то тут набирали для нього воду. Везли на військовий аеропорт у Стрий, а звідти — до Москви.

Уверх по вулиці похилилося закинуте приміщення з іржавим дахом і побитими вікнами, в які вплелися гілки дерев. Над вхідними дверима абревіатура МГВУ.

— Механічну майстерню закрили років 15 тому. І кузня там була. За часів Польщі працювала, — говорить 80-річний Богдан ­Пронів у джинсах і спортивній куртці з неоновими вставками.

Показує на іржаву цистерну завдовжки 6 м.

— Це насос, яким підогрівали нафту, що йшла по нафтопроводу до Борислава, де є управління Нафтогазу. Згодом свердловину закрили й насос зняли.

У мене вся рідня на нафтовому заводі в Бориславі пропрацювала. Дід ще за Польщі робив (після розпаду Австро-Угорської імперії Східниця рік пробула в складі Західноукраїнської Народної республіки, яка існувала у 1918–1919 роках. Потім до 1939-го була під владою Польщі. — ГПУ). Отримував по 500 злотих. На той час за ці гроші можна було п'ять корів купити. Та і я непогано заробляв. 16 років не працюю. Маю пенсію 5,3 тисячі гривень.

Кажуть, що тут ще 50 років можна добувати нафту й газ. Але фондів немає, щоб бурити. Чоловік 30 наших у бориславському Нафтогазі роблять. Решта роз'їхалися в Португалію, Іспанію. Син тоже їздив по заграницях, а потім в АТО пішов.

Біля бювета джерела "2с" у черзі стоять шестеро людей. Припарковані з десяток машин. У магазині продають бутлі для води. За літрові просять по 5 грн, 5-літрові — 12.

На дверях напис: "За раз можна набрати не більше 750 мілілітрів". У середині три дозатори. Середній перев'язаний червоною стрічкою, аби люди підходили до крайніх і дотримувалися соціальної дистанції.

— Якщо рівняти з минулим роком, то туристів зменшилося відсотків на 10, — каже директор комунального підприємства "Східницькі джерела" 38-річний Олег Гірник. Сидить за столом у невеликому приміщенні, відділеному склом від бювета. — Через карантин сезон відкрився на два місяці пізніше — в серпні. Найбільше туристів із центральної та східної України. Тамтого і позатамтого року побільшало поляків і литовців. Із Трускавцем не конкуруємо. Приїдуть туди, то й до нас заїдуть.

Що дві години бювет закривають на 10-хвилинну перерву. Працівниця Тетяна обробляє антисептиком водозабірні крани та водостоки.

— Тут набирають гідрокарбонатну натрієву воду для покращення функціонування кишково-шлункового тракту, — продовжує Гірник. — У народі її називають "Содова". За призначенням лікаря п'ють тричі на день по 150 мілілітрів протягом двох-трьох тижнів. Зловживати не радять. Тому на сесії міськради й обмежили норму води на одного. Та як хтось бере більше — не відбираємо. Вода зберігає властивості до двох тижнів.

У Східниці є ще два облаштованих бювети. У першому подають йодобромну воду та з підвищеним вмістом гліцерину. В іншому — "Нафтусю" з 8–9–10 джерел.

— У 15-му можна взяти води з більшим вмістом заліза. Окислюється за 40 хвилин, пити треба одразу. У 357-му високий вміст гліцерину. Водою вмиваються.

Поряд з бюветом вигулює французьку болонку 61-річна Наталя Буримська з Дніпра.

— Приехали взять воды на неделю, — каже. — На курорті відпочиваємо три тижні. З міста виїхали, бо погана екологія. І я алергік. У Східниці всі симптоми зникають.

20 гривень у середньому коштує чашка еспресо у Східниці. Американо з молоком і додатками — майже 35 грн. Тістечка, пахлава й цукерки в місцевих кондитерських вартують від 15 до 30 грн за штуку. Комплексний обід у місцевому бістро коштує від 80 грн.

1200 гривень на добу коштує в середньому двомісний номер у готелях або гостьових дворах Східниці. В багатьох у вартість входить триразове харчування. У найдорожчих готелях номер вартує по 4–5 тис. грн за добу. Там є басейни, в одному — аквапарк. У приватному секторі кімнати здають по 700 грн. Можна орендувати ліжко-місце — за 200–300 грн на добу.

Зараз ви читаєте новину «"Свою норму знаю. П'ю 150 грамів на день"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі