пʼятниця, 11 травня 2012 00:30

Спекотні дні змінюватимуться ураганами

Сильні дощі та похолодання очікують у середині цього місяця в Україні. Середня температура на заході країни буде до +15°С, у решті регіонів — до +19°С, прогнозує 65-річна Вазіра Мартазінова з Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту.

— Цього року аномально спекотна весна. Такої не було в попередні роки. Наприкінці травня над нашою країною з'явиться зона високого тиску. Через це температура повітря вдень підскочить до плюс 32 градусів, уночі до 16 тепла. Опади будуть сильні на західній та південній Україні. За один день може випасти місячна норма.

Якої погоди слід чекати в червні?

— Червень почнеться з невеликого похолодання. З 5 по 15 температура підвищиться. Середньодобова буде вищою аж на 12 градусів — вдень більш як 32 тепла, а вночі плюс 18. З 20 червня різко похолодає. Температура буде такою, як і до 5 червня — вночі до плюс 12, вдень не більш як 22 градуси. Слід очікувати зливи, шторми.

З чим пов'язані різкі зміни погоди?

— За останні три десятиліття клімат різко змінився. Ми зараз знаходимося на перехідному періоді цієї зміни. Основна причина — глобальне потепління.

Спека, яку ми маємо зараз, прийшла зі сходу і не притаманна нашому клімату в таку пору року. Але потрібно звикати до того, що в нас три дні можуть бути аномально спекотні — 30 градусів, а потім температура різко падає до 13 тепла, йде дощ, гроза, шквальний вітер. Це говорить про те, що активних і нестійких процесів побільшало.

У травні, червні та й липні буде багато екстремально теплих днів, які змінюватимуть урагани, шквальні вітри на заході і півдні. Тому ті, хто їдуть відпочивати на курорти, мають уважно слухати прогноз погоди хоча б на два дні вперед.

За такої зміни клімату можна довіряти народним прикметам?

— Зараз народні прикмети неактуальні, вони не працюють. Треба примічати наш час, а не те, що було 30 років тому.

Після свят побільшало хворих із запаленням легень

На травневі свята температура повітря сягала +40°С у полудень. 100 тис. українців відпочивали на пляжах Криму. Це на 7 тис. більше, ніж торік. У багатьох регіонах люди почали купатися у ставках та річках. Після цього чимало захворіли на застуду і запалення легень.

— На початку травня організм ще не повністю адаптований до перепадів після холодів. Під дією ультрафіолету імунітет знижується, тому можна легко захворіти, — каже 45-річна Майя Іщенко, столичний імунолог. — Хоча температура повітря й була високою, вода не достатньо прогрілася. Крім того, організм не "відійшов" після свят. Люди вживали алкоголь, гуляли до ранку. А перевтома значно активізує віруси та бактерії в організмі.

Лікар радить виходити на пляж зранку, щоб не перебувати під прямими променями. Під сонцем слід сидіти не більш

як 20-30 хв., потім деякий час побути

в тіні.

— Щоб не застудитися, після купання треба насухо витертися рушником, не варто перебувати під вітром у мокрому одязі. Замість алкоголю та солодкої газованої води на пляжі краще пити натуральні соки.

 

Зараз ви читаєте новину «Спекотні дні змінюватимуться ураганами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі