пʼятниця, 19 серпня 2016 05:00

Сотня бізнесменів відмовилися торгувати на Сорочинському ярмарку

Автор: ФОТО: Анна Лакиза
  Переодягнені в козаків чоловіки виготовляють пам’ятні монети на Сорочинському ярмарку. Перед продажем молотом наносять зображення гербів. За виріб беруть 40 гривень
Переодягнені в козаків чоловіки виготовляють пам’ятні монети на Сорочинському ярмарку. Перед продажем молотом наносять зображення гербів. За виріб беруть 40 гривень

Концерти зробили платними

— Приїхав за кілька тисяч кілометрів. Думав, зразу спродаю товар. За сукню просив 600 гривень — невеликі гроші. Але більшість людей лише цікавляться і йдуть. Зрозумів, що в Україні народ небагатий. Не жаліють грошей хіба на їжу й питво. З таким продуктом приїду наступного року, — каже 39-річний Охмар з індійського міста Делі. Приїхав торгувати тамтешніми національними сукнями й жіночими прикрасами ручної роботи на Сорочинський ярмарок. Його офіційно відкрили 16 серпня у селі Великі Сорочинці Миргородського району на Полтавщині.

Захід 18-й рік поспіль проводить приватна компанія "Сорочинський ярмарок". Церемонію відкриття відвідали близько 5 тис. людей. Був губернатор області 51-річний Валерій Головко й голова облради Олександр Біленький, 42 роки. До кінця ярмарку організатори очікують близько півмільйона туристів.

— Завжди були за те, щоб у часи війни проводити такі заходи. Люди радіють, відволікаються, можуть заробити. Якісь кошти покладуть у скриньку для бійців АТО, — каже керівник проекту Світлана Свищева. — Цьогоріч народних майстрів і підприємців приїхало на 40 відсотків більше, ніж торік. Багато торговців із Туреччини, Кореї, Білорусі, Азербайджану та В'єтнаму. Маємо нову сцену, покажчики, дитячі атракціони з оглядовим колесом.

Відвідувачі ярмарку скаржаться на платні вечірні концерти, де в різний час виступили українські артисти — Ольга Полякова, Олег Винник і гурт "Дзідзьо". За вхід організатори просять 50 грн. У минулі роки концерти були безкоштовні.

— Порахував, що концерти для мене, дружини й сина обійдуться у 600 гривень. Таку суму платимо за проживання. А ще треба їсти й пити. Тому вирішили артистів слухати здалеку. Краще купимо сувенірів і медовухи, — каже 47-річний Петро Омельченко з Сум.

— Ми змушені встановити плату. За останні п'ять років не підвищували оренди для торговців. Але маємо дедалі більше коштів віддавати на утримання ярмарку. За електроенергію мусимо сплатити 200 тисяч гривень. Артисти ніколи не приїжджали сюди безкоштовно. Цьогоріч на них витратили сотні тисяч гривень, — пояснює Світлана Свищева.

На ярмарку торгують близько тисячі народних майстрів і підприємців. Відкрили 15 кафе й ресторанів. Близько сотні бізнесменів відмовилися торгувати через високі ціни за містове. За охорону, водопостачання, санітарні й інформаційні послуги мали сплатити 2,4 тис. грн внеску. Частина продавців вирішили торгувати вздовж дороги біля головного входу на ярмарок. По 30 грн заплатили сільраді за місце.

— Я стала торгувати біля одного двору. За це дала хазяйці 300 гривень за шість днів. Ще чоловік платить по "двадцятці" за паркову машини на людському подвір'ї. Набагато дешевше нам виходить, — каже Ірина Даценко із селища Шишаки Полтавської області. Торгує виноградом й овочами.

Ярмарок триватиме до неділі, 21 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Сотня бізнесменів відмовилися торгувати на Сорочинському ярмарку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі