середа, 07 лютого 2007 16:24

Із наступного тижня почнеться епідемія грипу

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Заступник директора Ужгородської школи №5 Роман Бойчук каже, що через вимушені канікули учні вчитимуться по суботах. На карантин у місті закрили усі навчальні заклади
Заступник директора Ужгородської школи №5 Роман Бойчук каже, що через вимушені канікули учні вчитимуться по суботах. На карантин у місті закрили усі навчальні заклади

— Поки що епідемії немає, а от із наступного тижня ситуація може погіршитися, — кажуть у прес-службі Міністерства охорони здоров"я України. — Цього року виявили два типи грипу — А і В.

Нині вже захворіло 55 тис. чоловік, 29 тис. із них — діти. На початку тижня оголосили карантин у школах — із понеділка 46 тис. учнів відправили на вимушені канікули. Найбільше закритих навчальних закладів у Криму, Вінницькій, Закарпатській, Запорізькій, Луганській, Одеській, Рівненській, Херсонській та Черкаській областях.

— Сьогодні на карантин ми поставили 154 міські школи. Вони не відкриються, доки не зникне небезпека розповсюдження хвороби. Це як мінімум тиждень, — розповідає головний лікар Одеської міської санітарно-епідеміологічної служби Іван Климетів, 55 років. — Торік епідемія почалася десь на місяць раніше.

Школу N5 в Одесі закрили у вівторок. Директор Ольга Бірман каже, що з 600 учнів на грип слабують 50. Решту розпустили для профілактики.

— Якщо діти не ходитимуть до школи днів десять, то потім будемо якось ущільнювати час на уроки. Треба ж наздогнати програму. Однак не думаю, що навчатимуться на вихідних, — веде далі директор.

А от на Закарпатті учні відвідуватимуть заняття під час весняних канікул.

— Ми обов"язково відпрацьовуватимемо ці вихідні, частину — на канікулах. Уже склали спеціальний графік відвідуваня. Крім того, навчатимемо у суботи. До кінця березня пропущену програму мали б наздогнати, — ділиться заступник директора Ужгородської загальноосвітньої школи N5 48-річний Роман Бойчук.

Грипує майже половина жителів Луганщини. Найбільше їх у Сіверськодонецьку, Ровеньках та Антрациті. 64 дитини лежать у лікарнях. В обласному центрі шкіл ще не закривали.

У прес-службі МОЗ зауважують, що зростає захворюваність у Дніпропетровській, Рівненській та Кіровоградській областях. Аби вберегтися від інфекції, радять приймати антивірусні препарати. Якщо вже заслабли, треба пити багато теплого чаю. А також уживати природні препарати, що підвищують імунітет, приміром ехінацею, робити інгаляції ромашкою чи м"ятою.

Водночас лікарі застерігають від самолікування. Не радять купувати сильні антибіотики без консультацій із медиками, бо нинішній грип може ускладнювати роботу легень, серця та нирок.

Якщо почуваєтеся зле, виник нежить, не варто починати загартовуватися холодною водою чи снігом. Такі процедури допоможуть лише здоровим людям.

Щороку від грипу помирають 2 мільйони людей

Грип та гострі респіраторні інфекції складають 95% усіх інфекційних захворювань у світі. Щороку на них слабує близько 500 мільйонів людей. Кожен 250-й помирає.
Протягом життя людина хворіє на грип понад 300 днів, тобто майже рік.
Уперше про інфекцію згадав у своїх працях Гіпократ у ІV ст. до н.е. А перша пандемія в світі зафіксована 1580 року.

Зараз ви читаєте новину «Із наступного тижня почнеться епідемія грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі