пʼятниця, 24 листопада 2017 07:30

"Слідчі перетворилися на писарів"

З 20 листопада Генеральна прокуратура втрачає функцію слідства. Має передати розслідування важливих злочинів, пов'язаних із корупцією та високопосадовцями, Державному бюро розслідувань і Національному антикорупційному бюро. Це передбачено Кримінально-процесуальним кодексом 2012 року.

ГПУ передасть НАБУ близько 15 тис. справ. Після цього за прокуратурою залишиться приблизно 35 тис. раніше початих.

— Усі резонансні справи в новітній історії України вже вбиті. Їх позатягували, а свідки зникли. Прокурорська система забюрократизована, — говорить колишній прокурор 41-річний Сергій Іванов. — Треба ліквідувати інститут досудового слідства, багатотисячну армію писарів. Бо наші слідчі не розкривають злочини. Винятково оформляють у відповідності до портновського Кримінально-процесуального кодексу (перший заступник голови Адміністрації президента Януковича Андрій Портнов розробляв КПК, який запрацював 2012 року. — ГПУ) якісь там слідчі дії. Підшивають папери. Це — зайва ланка у правоохоронній системі. У 99 відсотках випадків злочини розкривають оперативні служби, детективи НАБУ.

Потрібно міняти правову систему. Щоб оперативники збирали докази, прокуратура їх оцінювала й далі передавала в суд із присяжними. Так роблять у США. Тоді суди стануть владою. А прокуратура забезпечуватиме принцип змагальності в них.

Щоб тисячі людей за дрібні проступки не сиділи роками в СІЗО, багато що можна віднести до адміністративних правопорушень. Розробити ефективнішу систему штрафів. Якщо вкрав курку — не потрапляєш за ґрати, де тебе утримують платники податків, а віддаєш вартість 100 курок.

Зараз ви читаєте новину «"Слідчі перетворилися на писарів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі