пʼятниця, 25 березня 2011 03:15

Скульптуру Маленького Принца зруйнували за півгодини

Автор: фото: Дмитро БЄЛЬЧЕНКО
  Розбита скульптура Маленького Принца на столичній Пейзажній алеї у середу вранці. Жителі підозрюють, що її зруйнували забудовники
Розбита скульптура Маленького Принца на столичній Пейзажній алеї у середу вранці. Жителі підозрюють, що її зруйнували забудовники

"Мамо, що з хлопчиком, він же вчора був цілий? Де ми тепер будемо фотографуватися?" — запитує 5-річна Марійка. Вони проходять повз зруйновану мозаїчну скульптуру Маленького Принца на столичній Пейзажній алеї у середу близько опівдня.

Її розбили невідомі у ніч проти 23 березня. Місцеві кажуть — чули глухі удари. Вранці побачили, що відбита голова лежала на землі. Ввесь пам'ятник понівечений. Знизу на табличці з написом "Українським дітям від французьких дітей" добре помітно пошкодження від удару важким предметом. Побили також бронзову скульптуру дівчинки з песиком, що за кілька метрів від Принца. Фігурі тварини пошкодили шию та відбили вухо.

— Десь о 6.20 гуляла із собакою по алеї. Була шокована, коли побачила розбиту скульптуру. Нормальна людина такого зробити не могла, — каже 49-річна Марина Соловйова, яка мешкає неподалік. — Думаю, її знищили цілеспрямовано, але з якою метою невідомо. Одразу викликала міліцію.

— Не думаю, що це молодь чи бомжі. Хто це ходить із кувалдою по ночах, — говорить місцева 61-річна Діана. — Треба шукати того, кому це вигідно, а вигідно це забудовникам. Вони просто перевірили, яка буде реакція суспільства. Міністерство закордонних справ давно хоче звести на Пейзажній будинок.

По обіді біля Маленького Принца багато людей. Перехожі зупиняються сфотографувати уламки скульптури.

— И кто такое мог сделать. Руки ему поотрезать нужно, — каже жінка років із 40.

Скульптури мали залізобетонну основу, реставрації не підлягають. Днями їх демонтують.

— Працював над принцом півтора місяця, а розбили його десь за півгодини. Прикро, — говорить скульптор 29-річний Костянтин Скритуцький. — Скульптури поставимо нові, але трішки пізніше. Треба кошти знайти. Також встановимо Алісу в країні чудес.

Міліція кримінальної справи не порушуватиме. Пояснює, що немає складу злочину. Скульптура не перебувала на балансі міста і не є історичною або культурною цінністю.

— Нам просто нема за що зачепитися, свідків немає, — каже 29-річна Марина Макаренко із Шевченківського райуправління міліції.

Маленький Принц з'явився на пейзажній алеї 13 листопада торік. Мозаїчну скульптуру головного героя казки французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері подарував українським дітям Французький культурний центр.

Зараз ви читаєте новину «Скульптуру Маленького Принца зруйнували за півгодини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі